STUDIJA: DEPRESIJA MOŽE OŠTETITI OSJETILO NJUHA

Ljudi koji pate od depresije imaju oštećeno osjetilo njuha, pokazala su istraživanja njemačkog Sveučilišta Kiel.

Zahvaljujući tom otkriću testovi za osjet njuha mogli bi poslužiti u potvrdi dijagnoze depresije ili kao dijagnostičko sredstvo u određivanju problema u komunikaciji, tvrdi dr. Bettina Pause sa Sveučilišta Kiel.

Dr. Pause i njezini kolege ispitali su osjetilo njuha 20 pacijenata oboljelih od depresije koji su se liječili u bolnici, a rezultate su usporedili s kontrolnom skupinom od 20 zdravih osoba.

Depresivne su osobe teško otkrivale slabije mirise, iako je koncentracija bila dovoljna da je zdrave osobe odmah osjete.

´U odnosu na kontrolnu skupinu, depresivne su osobe počele njušiti mirise tek u većim koncentracijama´, objasnila je dr. Pause.

Znanstvenici su rezultate ispitivanja provjerili i EEG-om koji je pokazao da mozak depresivnih osoba reagira s kašnjenjem i samo na jače mirisne podražaje.

Rezultati istraživanja bit će objavljeni u časopisu Psychophysiology.

Dr. Pause još ne može odgovoriti zašto je osjećaj njuha povezan s depresijom. ´Ne želim tvrditi da je oslabljen njuh uzrok depresije ili da depresija uzrokuje slabljenje njuha, ali čini se da su međusobno povezani´, zaključila je dr. Pause.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara