Studija: Marihuana ne mora voditi prema težim drogama

Studija: Marihuana ne mora voditi prema težim drogama

ISTRAŽIVANJE američkih znanstvenika pokazalo je da marihuana nužno ne vodi tinejdžere prema eksperimentiranju s jačim drogama, poput heroina i kokaina.

Studija, koju je proveo neprofitni istraživački centar RAND, time je opovrgnula teoriju o marihuani kao putu prema težim narkoticima, ključnom argumentu protiv legalizacije marihuane u SAD-u.

To, pak, ne znači da znanstvenici zastupaju smanjenje ograničenja za uporabu marihuane, nego samo preispituju to pitanje u sklopu ukupnih napora za suzbijanjem droge.

Koristeći se podacima prikupljenima u nacionalnom istraživanju o zloporabama droge između 1982. i 1994., istraživači su zaključili da su tinejdžeri koji su uživali teže droge to činili neovisno o tome jesu li počeli s marihuanom ili ne.

Djeca imaju priliku prvi put kušati marihuanu prije nego što dođu u doticaj s težim drogama, rekao je autor studije Andrew Morral. Dakle, marihuana nije put prema njima, nego je tek prva droga s kojom se susreću, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Morral upozorava da je 50 posto tinejdžera probalo marihuanu do 16. godine, dok ih većina do 20. godine nije došla u doticaj s kokainom, heroinom i halucinogenim drogama.

Studija, međutim, ne podupire legalizaciju ili dekriminalizaciju marihuane, koja se povezuje s pojavom nekih zdravstvenih problema, poput kratkoročnog gubitka pamćenja.

Riječ je o tome da bi vlada, uz neka ograničenja, morala razmotriti značaj marihuane u sklopu borbe protiv zloporaba droge, naglasio je Morral.

U stanovitoj mjeri mora se razlikovati sam početak od teških problema s drogom. Trošenje novca na suzbijanje marihuane možda ne bi imalo učinka na smanjivanje posljedica uporabe težih droga, dodao je Morral.

Istraživači ističu da je sklonost drogi povezana s genetskim čimbenicima i okolinom, uključujući i stanje u obitelji te dostupnost droge u neposrednom susjedstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara