Studija: U slučaju moždanog udara nazovite hitnu pomoć

DOŽIVITE li moždani udar, najbolje vam je da ´preskočite´ obiteljskog liječnika, nazovete hitnu pomoć i što prije odete u bolnicu, objavili su njemački znanstvenici.

Istraživanje, koje je vodio Sebastian Kiock iz Neurološkog centra Sveučilišta u Koelnu, pokazuje da previše pacijenta oklijeva s odlaskom u bolnicu, iako je hitno bolničko liječenje najsigurniji način preživljavanja moždanog udara.

Djelomična paraliza i problemi s govorom ili vidom simptomi su toga stanja, koje je, nakon srčanog udara i raka, treći najčešći uzrok smrtnosti u Njemačkoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da je samo 30 do 40 posto pacijenata shvatilo kako se s njima nešto događa, pa je nazvalo hitnu pomoć, a čak četvrtina njih nije ništa poduzelo.

Polovica bolesnika koji su nazvali hitnu pomoć prebačena je u bolnicu u roku od tri sata, što je najkritičnije vrijeme u slučaju moždanog udara. Samo je četvrtina onih koja je nazvala svog obiteljskog doktora dobila pravovremenu pomoć, utvrdili su znanstvenici.

Istraživanje je pokazalo da mlađe ´žrtve´ moždanog udara rjeđe pravilno reagiraju. Polovica bolesnika mlađih od 40 godina, naime, lijegala je u krevet nadajući se da će se sljedećeg jutra bolje osjećati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara