Stvoreno cjepivo za HIV? Kreće testiranje, preliminarni rezultati obećavaju

Stvoreno cjepivo za HIV? Kreće testiranje, preliminarni rezultati obećavaju

Foto: Guliver images/Getty

OVE BI godine trebalo započeti testiranje novog cjepiva za HIV u Južnoj Africi, piše Sputnik News. Kako navodi taj medij, preliminarni testovi za cjepivo nazvano HVTN100 pokazali su obećavajuće rezultate.

Do eksperimentalnog cjepiva znanstvenici su došli tijekom ispitivanja u Tajlandu 2009. Nazvano je RV144, a radi se o prvom velikom uspjehu nakon nekoliko godina rada. Godinu dana nakon testiranja iz 2009. učinkovitost RV144 procijenjena je na 60 posto. No nakon 3.5 godina testiranja, učinkovitost se smanjila na samo 31 posto.

Cjepivo je modificirano, a dodan je i katalizator kako bi se pojačao imunološki odgovor tijela. Znanstvenici su također modificirali cjepivo kako bi se bolje borilo protiv specifičnog soja HIV virusa, koji je endemičan za afrički kontinent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelja ispitivanja i zamjenica direktora HIV centra Desmond Tutu u Cape Townu Linda Gail Bekker rekla je kako su postavljena četiri kriterija pomoću kojih se će se mjeriti vjerojatna učinkovitost cjepiva HVTN100.

250 ljudi sudjelovalo je u preliminarnim testiranjima održanim prošle godine. Ove će se godine cjepivo testirati na 5.400 ljudi, u četiri južnoafrička grada, te se nastaviti tri godine.

Ipak, znanstvenici su upozorili kako samo cjepivo neće biti dovoljno kako bi osigurali zaštitu od ove bolesti, već je namjera znanstvenika djelovati zajedno s već postojećim mjerama - a to znači uključivanje prevencije, tretmana te društvene intervencije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara