Sućut cijelog svijeta zemljama južne Azije

POVODOM katastrofalnog potresa koji je usmrtio više od 23.000 ljudi, brojne su svjetske vlade su uputile izraze sućuti zemljama južne i jugoistočne Aziji.

Sjedinjene Države su spremne pružiti pomoć unesrećenim zemaljama, objavila je Bijela kuća izrazivši sućut predsjednika Georgea W. Busha žrtavama katastrofe. Washington je zasad odobrio 400.000 dolara pomoći.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso je "šokiran i rastužen vijesti o plimnom valu koji je tragično pokosio toliko života u Aziji".

Njemački kancelar Gerhard Schroeder je "u ime savezne njemačke vlade uputio izraze duboke sućuti i potvrdio da će Njemačka u tom teškom trenutku pomoći unesrećenima".

Engleska kraljica Elizabeta II. izjavila je da je "duboko ožalošćena strašnim stanjem u Aziji nakon potresa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Francuski predsjednik Jacques Chirac je uputio poruku "solidarnosti i sućuti" čelnicima pogođenih zemalja.

Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski je prenio "izraze dubokog žaljenja i sućuti obiteljima žrtava te tragedije" u poruci čelnicima stradalih zemalja.

Nizozemska kraljica, premijer Jan Balkenende i ministar vanjskih poslova Bernard Bot izrazili su sućut svojim kolegama u zemljama južne Azije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izrazio sućut vladama Indije, Indonezije, Tajlanda i Šri Lanke.

Kineski predsjednik Hu Jintao i premijer Wen Jiabao uputili su izraze sućuti čelnicima Indonezije, Indije, Šri Lanke, Bangladeša i Maldiva, kao i tajlandskom kralju, monarhu Malezije i šefu vojne vlade Mianmara.

Kina će prema svojim mogućnostima podržati i pomoći u borbi s posljedicama katastrofe. I čelnici Meksika, Kube, Venezuele, te Maroka i Tunisa izrazili su sućut i solidarnost s pogođenim zemljama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara