Sud BiH potvrdio prvu optužnicu zbog genocida u Srebrenici

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćilo je u ponedjeljak kako su potvrđene optužnice protiv jedanaest osoba srpske nacionalnosti osumnjičenih da su počinili ratne zločine na području Srebrenice u srpnju 1995. godine.

U priopćenju objavljenom u Sarajevu navodi se kako je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Miloša Stupara, Milenka Trifunovića, Petra Mitrovića, Brane Džinića, Aleksandra Radovanovića, Miladina Stevanovića, Velibora Maksimovića, Dragiše Živanovića, Slobodana Jakovljevića, Branislava Medana i Milovana Matića.

Oni su optuženi da su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata 13. srpnja 1995. godine usmrtili više od tisuću muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Riječ je o Bošnjacima iz Srebrenice zarobljenim nakon pada te enklave u ruke vojske bosanskih Srba. Oni su nakon zarobljavanja odvedeni u skladište Zemljoradničke zadruge u mjestu Kravice između Srebrenice i Bratunca gdje su potom likvidirani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi optuženi za ubojstvo srebreničkih Bošnjaka su u pritvoru i tamo će ostati do završetka suđenja.

Optužnica u ovom slučaju prva je koja se odnosi na kazneno djelo genocida što ju je potvrdio Sud BiH utemeljen kao sastavni dio strategije Haškog tribunala s ciljem postupnog prepuštanja procesuiranja slučajeva ratnih zločina na pravosudne vlasti u BiH.

(Hina) xrm ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara