Sud: Na tužiteljstvu je ocjena je li odvjetnik otkrio identitet zaštićene svjedokinje

PREDSJEDNIK zadarskog Županijskog suda Antun Klišmanić izjavio je danas kako je na županijskom državnom odvjetništvu da ocijeni je li odvjetnik Marko Marinović jučer na suđenju otkrio identitet zaštićenog svjedoka i tako počinio kazneno djelo.

Zadarski odvjetnik Marinović jučer je, naime, na suđenju skupini Zadrana optuženih za posjed, preprodaju i udruživanje radi preprodaje droge, u jednom trenutku otkrio identitet zaštićenog svjedoka koji je preko tv-linka ispitivan pod kodnim imenom Zadar 1. Riječ je o ženskoj osobi, tzv. pouzdaniku, zaštićenoj svjedokinji, ubačenoj među optuženu skupinu koja je kupovala drogu od pojedinaca unutar skupine.

Nakon niza pitanja, odvjetnik Marinović je rekao: "Hvala Iva, ne treba mi više".

Po pisanju "Slobodne Dalmacije", Marinović je pritom dodao da je riječ o dugogodišnjoj narkomanki koja je počinila više kaznenih djela te i na taj način pomogao u otkrivanju identiteta zaštićene svjedokinje.

Marinović je sudskom vijeću objasnio da ga je svjedokinja nazvala imenom pa da ne vidi razlog da i on nju ne oslovi imenom.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Zorica je nakon toga rekao da će "razmisliti što će ovim povodom poduzeti".

"Na županijskom državnom odvjetništvu je hoće li poduzeti mjere protiv odvjetnika Marinovića, ako smatra da je doista počinio kazneno djelo", izjavio je, pak, Hini predsjednik suda Antun Klišmanić.

Županijski državni odvjetnik u Zadru Ivan Galović je na službenom putu, pa je bio nedostupan za izjavu i odgovor na pitanje hoće li tužiteljstvo što poduzeti.

U tužiteljstvu kažu da je odavanje identiteta zaštićenog svjedoka kazneno djelo povrede tajnosti postupka za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri mjeseca.

Ako se pokaže da je odvjetnik Marinović doista odao identitet onda je nedvojbeno riječ o kaznenom djelu, a činjenica da je odvjetnik je otegotna okolnost jer nije laik, neslužbeno se doznaje u tužiteljstvu.

Marko Marinović je suprug ministrice pravosuđa Ingrid Antičević Marinović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara