Sud odbacio tužbu ustaškog dužnosnika Milivoja Ašnera

ZAGREBAČKI je općinski sud odbacio privatnu tužbu ustaškog dužnosnika Milivoja Ašnera protiv 27-godišnjeg Alena Budaja zbog klevete i uvrede, piše Slobodna Dalmacija.

Ašner je prijavu protiv Budaja, koji je otkrio gdje se Ašner nalazi, podnio 2004. godine, a održano je i sedam ročišta, koje su popratili javni prosvjedi institucija Europske unije i nevladinih organizacija.

"Nakon što su početkom godine austrijski liječnici odbili dati na uvid dokumentaciju o Ašnerovoj nesposobnosti za pristupanje ročištu, još očekujemo da Hrvatska uputi prosvjednu diplomatsku notu Austriji zbog neizručenja Hrvatskoj bez valjanih razloga, to više što ovaj čovjek koji je odgovoran za smrt više stotina nevinih ljudi više nije austrijski građanin", ističe Budaj.

Budaj traži izručivanje Ive Rojnice, bivšeg dubrovačkog gradonačelnika

Budaj kritizira i nedostatak angažiranosti pravosuđa u procesuiranju ustaškog gradonačelnika Dubrovnika Ive Rojnice.

"U vezi s Rojnicom se već godinama ništa ne poduzima. Izviješteni smo da je zamjenik državnog odvjetnika Ivica Ovčar bio u Srbiji istražiti Vojni arhiv te da nije pronašao nikakve dokumente iz razloga “nesređenosti arhiva”. Naša saznanja o Vojnom arhivu su suprotna", tvrdi Budaj.

Rojnica, koji živi u Buenos Airesu, optužen je da je organizirao deportacije Židova, Roma i Srba dok je bio gradonačelnik Dubrovnika za vrijeme 2. svjetskog rata.

"Hrvatska bi trebala podignuti optužnicu i raspisati tjeralicu za njim na temelju dokumenata Zemaljske komisije iz 1946. godine koju smo predali odvjetništvu još u ljeto 2005. godine", zaključio je Budaj.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara