SUD PONOVO ODBIO PRITVORITI DVOJICU BIVŠIH POLICAJACA

Dvojica bivših zagrebačkih policajaca osumnjičenih za primanje mita danas su opet saslušani kod istražnog suca Krešimira Devčića, koji je ponovno odbio USKOKov zahtijev za njihovim pritvaranjem, a za sutra najavio odluku o istražnom zahtjevu.

Devčić je kazao da su osumnjičeni bivši policajaci Božo Vukušić i Zoran Košutić danas ponovno odbacili optužbe USKOK-a, koji ih, osim za primanje mita, tereti i za odavanje službene tajne te prikrivanje protuzakonito stečenog novca.

Pojasnio je da je zahtjev za pritvorom odbio iz istog razloga kao i nakon prvog saslušanja prošlog petka, odnosno jer smatra da ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke.

"U istražnom zahtjevu USKOK-a nema nikakvih novih okolnosti u odnosu na kaznenu prijavu, osim što je izostavljen trećeosumnjičeni Davor Alviž", izjavio je Devčić za Hinu.

Dodaje da je u istražnom zahtjevu USKOK predložio niz svjedoka, uglavnom osoba koje su dvojicu osumnjičenih prijavili za traženje mita te njihovih bivših kolega iz zagrebačkog Odjela gospodarskog kriminaliteta.

Osim Vukušića i Košutića istraga je zatražena i protiv odbjeglog poduzetnika Hrvoja Petrača kojeg se sumnjiči za jedno kazneno djelo pomaganja u primanju i jedno odavanja službene tajne.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je sudu predložio i privremenu mjeru zabrane otuđenja ili opterećenja pokretne i nepokretne imovine dvojice bivših policajaca za koju se sumnja da su je pribavili mitom.

Devčić je kazao da taj zahtjev ne može prihvatiti ili odbaciti prije nego što odluči o istražnom zahtjevu i dok se ne riješe moguće žalbe na njegovu odluku.

Dvojicu policajaca USKOK sumnjiči da su od 1996. do 2003. od osumnjičenih za gospodarski kriminal tražili, a u nekim slučajevima i primili mito kako ih ne bi uhitili ili kazneno prijavili. Tereti ih se i da su osumnjičenike izvještavali o činjenicama utvrđenim policijskim izvidima te im pokazivali dokumente policije i drugih državnih tijela označene kao službena tajna.

Osumnjičeni su nakon pokretanja kriminalističke obrade protiv njih smijenjeni s rukovodećih radnih mjesta u PU zagrebačkoj i raspoređeni na druga radna mjesta. Košutić je zatim otišao u prijevremenu mirovinu, a Vučković je na osobni zahtjev napustio posao u policiji.

(Hina) xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara