Sud u Beogradu odlučio: Titovi nasljednjici neće dobiti ništa od njegove ostavštine

Sud u Beogradu odlučio: Titovi nasljednjici neće dobiti ništa od njegove ostavštine

Screenshot: YouTube

NASLJEDNICI bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita prema odluci Prvog osnovnog suda u Beogradu neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, pišu Večernje novosti. Sud je kao neosnovane odbacio sve zahtjeve nasljednika.

U obrazloženju rješenja sud podsjeća da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravomoćno okončan pred Četvrtim općinskim sudom u Beogradu još 1991. godine. Tada je podijeljeno 800 komada odjeće, obuće i Titovih osobnih stvari. Nezadovoljna supruga Jovanka u ožujku 2002. godine podnijela je zahtjev za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja.

Sutkinja Ljubica Nenadić navela je da se imovina koju su nasljednici tražili u dopunskom postupku, a koja je prestala biti društveno vlastništvo, ne može smatrati naknadno pronađenom ostavštinom, pa samim tim nisu ni ispunjeni zakonski uvjeti za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja.

Nužan preduvjet za donošenje rješenja je da se radi o imovini za koju se u vrijeme donošenja rješenja nije znalo da pripada ostavštini, što konkretno nije slučaj.

Sada pokojna Jovanka Broz u tijeku ostavinskog postupka predlagala je da se raspravi i imovina koja je kasnije bila obuhvaćena Zakonom o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu vezanom za život i rad Tita, obrazložio je sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se dodaje da su se Jovankinom prijedlogu usprotivili Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Miša Broz, a pokojni Žarko je kao razlog naveo da je njezin zahtjev usmjeren prema državi.

Time je osporio navode pokojne Jovanke Broz da je imovina, čije je raspravljanje ona predložila, imovina ostavitelja - konstatirala je sutkinja Nenadić.

Nasljednici će uložiti žalbu

Goran Petronijević, zastupnik Titovog unuka Joške, smatra da je ovakvo tumačenje prvostupanjskog  suda potpuno pogrešno.

Donošenjem odluke Saveznog ustavnog suda o proglašenju zakona neustavnim, imovina koja se do tog trenutka smatrala društvenom praktično je novopronađena imovina. Zato je ovakvo tumačenje suda pogrešna primjena zakona i odluke Ustavnog suda, rekao je on.

Violeta Kočić Mitaček, zastupnica sina Miše i unuke Zlatice Broz, kao i Gordana Spasojević, zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, najavile su žalbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara