Sud u Sofiji oslobodio Čedomira Brankovića

SUD U Sofiji naredio je u četvrtak oslobađanje Srbina Čedomira Brankovića (50), kojeg Hrvatska sumnjiči za ratne zločine, a koji je u ponedjeljak navečer uhićen u Bugarskoj, objavila je glasnogovornica suda.

"Odmah ćemo uputiti žalbu", kazao je za AFP glavni tajnik bugarskog ministarstva unutarnjih poslova Bojko Borisov.

"Sud smatra da nema razloga da on ostane u pritvoru. On je doputovao u Bugarsku u okviru srpskog vojnog izaslanstva s posebnim statusom, koji odgovara diplomatskom statusu", objasnila je glasnogovornica suda Petja Gergova.

Osim toga, dodala je, "popis izaslanstva dostavljen je unaprijed i bugarska strana ga je prihvatila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branković je, nakon što je pušten na slobodu, izjavio da "nema nikakve veze sa zločinima za koje je optužen".

Branković je uhićen u Bugarskoj u ponedjeljak 25. travnja, na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisao Ured Interpola Zagreb po nalogu Županijskog suda u Sisku na kojemu se vodila istraga protiv njega i još 31 osumnjičenika.

Kako su svi bili nedostupni istraga je prekinuta, a za osumnjičenima je u studenome 1999. raspisana međunarodna tjeralica. U agencijskim vijestima pogrešno se navodi da je Branković u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu su najavili da će tražiti Brankovićevo izručenje.

Brankovića, rođenog u mjestu Berek kraj Garešnice, hrvatsko pravosuđe sumnjiči da je 17. kolovoza 1991. zapovjedao oklopnim bataljunom 265. motorizirane brigade JNA i zajedno s još 31 osobom napao 21 naselje na području Novske. U napadu je poginulo 13 civila.

Sumnjiči ga se i za pljačkanje i miniranje nekoliko tamošnjih katoličkih crkava te uništavanje brojnih kuća i gospodarskih objekata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara