Sudac kojem je prst u anus isto što i rukovanje više neće suditi

Tekst: J.C.
Foto: Index

BRANKO MILANOVIĆ, sudac koji je odgovoran za jednu od najsramotnijih presuda u hrvatskoj povijesti, nikad više neće voditi parnicu. Odlučio je to Ustavni sud, koji je odbio Milanovićevu žalbu na raniju presudu Vrhovnog suda.

Milanović je, podsjetimo, oslobodio "ličkog Tuđmana" Jozu Mraovića od optužbe za silovanje američke košarkašice Ilishe Jarrett pod obrazloženjem da se guranje prsta u anus može poistovjetiti sa silovanjem.

Povijest "ličkog rukovanja"

Američka košarkašica Ilisha Jarrett je u travnju 2005. optužila Mraovića da ju je silovao. Policija je odmah na početku cijelog procesa pogriješila, odavši identitet žrtve i opise kaznenog djela. Slijedili su tjedni i mjeseci medijske pažnje, tokom kojih je Mraović govorio da je nevin i da je sve protiv njega urota. Mraović je sljedeći dan uhićen, no nakon saslušanja je pušten, a gospićko Županijsko državno odvjetništvo nije tražilo njegovo pritvaranje. Tek nakon što je predmet preuzelo riječko tužiteljstvo zatražen je pritvor, pa je 22. travnja Mraović ponovno uhićen i pritvoren, a protiv njega je pokrenuta istraga.

No, vrhunac cijele farse oko slučaja Mraović dolazi u obrazloženju presude koju je izrekao "sudac" Branko Milanović, kad je oslobodio Mraovića presudivši kako guranje prsta u anus ne može imati značaj radnje izjednačene sa silovanjem, budući da nisu korišteni spolni organi.

"U ovom slučaju ni prst, ni anus, nemaju svojstva spolnosti, ako bi bili u međusobnom kontaktu, jer ni prst ni anus nisu spolni organi, pa njihovim kontaktom ne ostvaruje se spolna radnja i ne može se izjednačavati sa spolnim odnošajem... U hrvatskom jeziku zna se točno što je spolni odnošaj, zna se točno što je spolna radnja i nitko ne može nešto drugo navesti kao spolnu radnju, niti izjednačiti sa spolnim odnošajem", objasnio je tada "sudac" Milanović.

Milanović je išao tako daleko da je usporedio to s rukovanjem, čime je Gospiću donio besmrtnu slavu kao grada izumitelja "ličkog rukovanja", koje se moglo naći i na internetu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara