Sudac u Sisku vratio nepravedno otpuštenog invalida na posao

Foto: Mate Piškor / Cropix

DARIVOJ KOVAČ, ivalid rada kojemu je u listopadu prošle godine, deset mjeseci prije mirovine u Sisačkom vodovodu uručen izvanredan otkaz, danas ima jako dobar razlog biti zadovoljan.

Naime, sudac Općinskog suda u Sisku Mirko Đukić donio je rješenje o privremenoj mjeri kojom se Darivoja Kovača vraća na posao. Sudac Đukić odluku je donio vrlo brzo, u cijelosti uvažavajući tešku materijalnu i socijalnu situaciju u kojoj se, nakon nepravednog otkaza u Sisačkom vodovodu našao Kovač.

Podsjetimo, problemi su nastali kada je direktor Željko Žuk odlučio da svi djelatnici Vodovoda, uz svoje redovne radne obveze, raznose i račune za potrošenju vode građanima Siska.
Na žalost, zbog gluhoće, Kovač je imao problema u komunikaciji s građanima i nije bio u mogućnosti odraditi dodatne poslove, što je direktor Žuk protumačio kao osobito tešku povredu radnog odnosa, koja zavrijeđuje izvanredan otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljni smo odlukom suca o izricanju privremene mjere povratka Darivoja Kovača na posao. Živjeti od 118 kuna invalidnine mjesečno u samačkom hotelu, s dijagnozom gluhoće od 99 posto i 80-postotnom invalidnošću i voditi dugotrajni sudski spor protiv nepravedne i nehumane odluke, doista je neprihvatljivo. Udruga 'Zviždač', brojni prijatelji i kolege s posla podupiru Darivoja Kovača u njegovom trudu da se sudski izori za pravdu", ističe Vesna Balenović.

Po primitku rješenja o privremenoj mjeri Darivoj se danas uputio u Sisački vodovod, nazad na svoje radno mjesto. "Prijatelji s posla, moj povratak prihvatili su s velikim odobravanjem. Vjerujem da će i konačno rješenje radnog spora biti pozitivno po mene, te da ću uskoro dobiti rješenje za trajni povratak u svoj kolektiv", ističe Kovač.

"Smatram da je direktor Žuk umjesto diskriminacije nad invalidom rada, trebao prepoznali njegove kvalitete i mogućnosti, te mu osigurali radno mjesto koje najbolje odgovara njegovoj preostaloj radnoj sposobnosti", kaže Balenović i nastavlja: "S obzirom da je Grad Sisak osnivač Vodovoda, u dva navrata pismeno smo se obratili za pomoć gradonačelniku Dinku Pintariću. Željeli smo gradonačelniku predložiti da u časnom svojstvu miritelja posreduje u sporu".

"Nažalost, gradonačelnik Pintarić u cijelosti nas je razočarao. Umjesto da je autoritetom funkcije koju obnaša mirnim putem rješio spor, te dao javnu potporu važnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom i izrazio poštivanje različitosti na radnome mjestu, u cijelosti se oglušio na pozive naše Udruge", kaže Balenović. Ukoliko se izvanredni otkaz ne povuče, spor će se nastaviti novim ročištem zakazanim za 23. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara