Sudan birokratskim mjerama sprečava dotok humanitarne pomoći Darfuru

Sudan birokratskim mjerama sprečava dotok humanitarne pomoći Darfuru

POSEBNI izaslanik SAD-a za Darfur, Andrew Natsios, tvrdi da sudanska vlada stvara cijeli niz birokratskih procedura kojima namjerno paralizira humanitarnu pomoć izbjeglicama u Darfuru.

"U zadnje je vrijeme sudanska vlada stvorila vrlo kompliciran niz raznih birokratskih procedura kojima sprečava da humanitarna pomoć dođe do prognanika u Darfuru", rekao je Natsios nakon razgovora sa sudanskim predsjednikom Omarom al- Bashirom.

U Darfuru ima oko 2 milijuna izbjeglica krvavog genocida koji u potpunosti ovise o humanitarnoj pomoći, budući da su doslovno zatvoreni u izbjegličke kampove iz kojih ne smiju izaći jer u suprotnom riskiraju da ih ubije paravojna postrojba Janjaweed.

Namjerno sprečavanja dotoka hrane i lijekova tim kampovima je samo jedan od brojnih dokaza za planirani i vrlo uspješno provođeni genocid koji arapsko stanovništvo Sudana vrši nad autohtonim afričkim etničkim grupama u Darfuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natsios je upozorio i na pojačano nasilje prema vojnicima Afričke unije i prema humanitarnim radnicima. I jedni i drugi su u zadnje vrijeme postali meta obje zaraćene strane. Ženske radnice su izložene seksualnim napadima, a muškarce se sve više ubija. Jučer su nastradala dva vojnika Afričke unije.

Natsios je ponovio potrebu za dovođenjem vojnika UN-a. Sudan je na to već bio pristao, ali je onda počeo zavlačiti zadnju fazu dogovora. Tada je zemlju posjetio kineski predsjednik Hu Jintao. Kina je dosad spriječila sve akcije UN-a protiv Sudana. Nakon Huovog posjeta Bashir je dobio krila i potpuno otkazao svaku mogućnost pregovora s UN-om.

Inače, glavni razlog zbog kojega su medijska izvješća o Darfuru toliko štura je taj što sudanska vlada ne dopušta novinarima da odu tamo.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara