Sudanka kažnjena zbog nošenja hlača, izbjegla bičevanje

Tekst: F.M.
Foto: Daily Telegraph


SUDANKA Lubna Hussein osuđena je na novčanu kaznu zbog nošenja hlača, ali je pošteđena bičevanja, izbjegavši tako sudbinu svojih kolegica. Slučaj je privukao međunarodnu pažnju i provocirao prosvjede u strogoj islamskoj zemlji.

Hussein je zajedno s još 12 žena uhićena na zabavi 12. srpnja. Zločin im je bio neprimjereno odijevanje. Hussein je prijetila kazna od 40 udaraca bičem, ali je osuđena samo na novčanu kaznu od 200 dolara ili zatvorsku kaznu.

Odbija se pokoriti

Ona sama kaže kako neće platiti novčanu kaznu, nego kako će odslužiti zatvorsku. U trenutku uhićenja radila je kao novinarka za Ujedinjene narode, ali je dala otkaz na tom poslu budući da nije htjela da joj on pruži imunitet pred sudom.

Deset od dvanaest žena uhićenih s Hussein priznale su krivicu i izdržale su kaznu bičevanjem. No, Hussein se odlučila sudski boriti, a pokrenula je i medijsku bitku, pozirajući u hlačama. Ona i njen odvjetnik govore kako su zakoni o odijevanju toliko nejasni da policajcima dopuštaju da sami odlučuju što je primjerena a što neprimjerena odjeća.

Kulturalne razlike i tenzije

U Sudanu također i dalje postoje kulturalne razlike i tenzije između sjevernog dijela, napučenog uglavnom muslimanskim stanovništvom arapskog porijekla i južnog dijela, napučenog uglavnom kršćanskim stanovništvom afričkog porijekla. Jug i sjever do prije nekoliko su godina bili u dva desetljeća dugom građanskom ratu, a jug je danas de facto nezavisan.

Ispred sudnice su se okupile prosvjednice koje daju podršku Hussein, i tvrde kako im ona "daje nadu", ali i islamisti, koji su glasno negodovali protiv neprimjerenog ponašanja. Policija je morala preventivno rastjerati sve okupljene, kako ne bi došlo do sukoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara