Sudanski kampovi moraju odbijati izbjeglice

SVE VEĆI broj prognanika iz domova u Darfuru preopteretio je izbjegličke kampove i neki od njih više ne mogu primati nove civile koji u njih svakodnevno dolaze.

Po izvješću UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnih poslova je od početka ove godine iz svojih domova u Darfuru pobjeglo oko 80 000 ljudi. Trenutno u kampovima u Sudanu i susjednom Čadu boravi oko 2 milijuna unutarnje raseljenih ljudi. Od početka sukoba u Darfuru iz domova je protjerano najmanje 2,5 milijuna ljudi, a njih između 200 i 400 tisuća je poubijano od strane vladinih vojnika i paravojne postrojbe Janjaweed.

"Kamp As Salam u sjevernom Darfuru je dosegao puni kapacitet i zbog nedostatka vode ne može više primati izbjeglice. Budući da je kamp Abu Shouk već zatvoren i da se kamp Zam Zam približava punom kapacitetu, neophodno je osigurati lokaciju za novi kamp na sjeveru regije", upozorava izvješće.

Izbjeglički kampovi su još jedan od tužnih dijelova slagalice darfurskog genocida. Osim što su uvjeti u njima katastrofalni i što izbjeglice u njima žive na rubu egzistencije, potpuno ovisni o humanitarnoj pomoći, izlazak iz njih je izrazito opasan.

Naime, izvan kampova patroliraju Janjaweedi, koji muškarce koji izađu iz kampova muče i ubijaju, a žene grupno siluju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak je izlazak iz kampova da bi se skupila drva za ogrjev u hladnim noćima, te za kuhanje vode i hrane, neophodan, tako da se ljudi koji su imali dovoljno sreće da pobjegnu ubilačkim kampanjama koje Janjaweed vrši po selima, ponovno moraju izlagati smrtnoj opasnosti.

U međuvremenu, na diplomatskom polju nema nikakvih pomaka. Sudan i dalje zavlači zadnji dio dogovora s UN-om, koji bi dopustio raspoređivanje 20 000 mirotvoraca.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara