Sudionici skupa o medijima i dijalogu pozvali medije da ne šire govor mržnje

SUDIONICI međunarodnog skupa o medijima i dijalogu, koji je održan u Opatiji od 27. do 29. lipnja, pozvali su novinarsku struku, vlasnike medija i menadžere da "ne zlorabe slobodu izražavanja i medija u širenju nesnošljivosti, posebice govora mržnje nego da šire kulturu dijaloga".

Međunarodni skup "Mediji i kultura dijaloga", na kojem je sudjelovalo 40-ak osoba iz javnog života iz Hrvatske i inozemstva, organizirali su zaklada "Konrad Adenauer", Društvo za kulturu demokracije i Međunarodni centar za obrazovanje novinara.

Zaključeno je da bi kultura dijaloga trebala biti na osjetno višoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudionici skupa smatraju da je niska razina kulture dijaloga posebno uočljiva u medijima, koji ne promiču različitost ideja, već vrlo često manipuliraju ili pak ograničavaju objavljivanje suprotnih stavova, priopćila je zaklada "Konrad Adenauer".

Taj skup predlaže Hrvatskom novinarskom društvu da preustroji postojeće Vijeće časti uključivanjem predstavnika vlasnika i menadžera medija, kako bi zajedno promicali etičnost u medijima.

Sudionici također predlažu da redakcije novinarskih kuća u svoje statute i kolektivne ugovore ugrade nužne mjere za povećanje razine obrazovanja novinara, uključujući i mentorstvo nad novim naraštajem novinarske struke, budući da samo dobro obrazovani i stručno osposobljeni novinari mogu profesionalno obavljati svoje dužnosti i promicati kulturu dijaloga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara