Šuker: Harač nije ideja Vlade nego jednog sindikata!

Tekst: P.V.
Foto: Bruno Konjević / Cropix

"KRIZNI porez nije smislila Vlada, to je ideja jednog sindikata koji nije želio pristati na smanjenje plaća", tvrdi ministar financija Ivan Šuker, ali sindikalnu središnjicu koja je teret krize nepopularnim haračem navodno svalila na sve radnike umjesto da prihvati manju plaću nije želio imenovati.

Šuker je jučer u Sisku govorio o prosvjedima koji su najavljeni za jesen, te je kazao da davanja iz državnog proračuna u posljednjih osam mjeseci nisu kasnili, a sindikate koji najavljuju prosvjede upitao je što bi bilo da država nije osigurala 900 milijuna kuna jamstva za brodogradnju u 400 milijuna kuna za kamate. "Što bi tada bilo sa škveranima? I oni su članovi tog sindikata. Gdje bi oni danas radili?", pita se ministar financija kojem nije jasno protiv čega sindikati prosvjeduju kad prosječne plaće, kako kaže, rastu za četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

I za Šukera je pad BDP-a pozitivan: Mi imamo rezultate

"Hrvatska je među rijetkim europskim zemljama koje bilježe manji pad gospodarskog rasta u drugom nego u prvom kvartalu ove godine", osvrnuo se Šuker na podatak da pad BDP-a u drugom kvartalu iznosi 6,3 posto. Ova brojka po mnogima je porazna, ali Vlada tvrdi da je to prvi znak oporavka s obzirom da je pad BDP-a u prvom kvartalu iznosio 6,7 posto.

"Takve rezultate unutar EU imaju samo Slovačka, Francuska i Njemačka", rekao je Šuker što je po njemu dovoljan argument za tvrdnju da HDZ-ova Vlada nudi građanima rezultate "za razliku od onih koji samo kritiziraju i ništa ne rade".

Zakrpati rupu u proračunu i smanjiti potrošnju

Šuker je govorio i o odnosima unutar HDZ-a, za koje je kazao da su na visokoj razini, te je porekao navode da unutar stranke postoje podjele zbog ekstremno desne frakcije. "Zajedno s koalicijskim partnerima smo spremni privesti do kraja mandat ove Vlade", rekao je Šuker, te istaknuo kako su sada osnovni ciljevi smanjiti deficit državnog proračuna, smanjiti potrošnju u 2010. ispod ovogodišnje razine i zauzeti što bolji položaj za ekonomski oporavak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara