Sukob interesa u Nacionalnoj zakladi: Sami sebi podijelili stotine tisuća državnih kuna

IAKO je Nacionalna zaklada za civilno društvo unaprijed odbacila sumnje u sukob interesa pri podjeli državnog novca nevladinim organizacijama, uvid u popis udruga koje su dobile nemali novac govori da tomu baš i nije tako, piše Jutarnji list.

Tako je Zaklada dodijelila maksimalnu dozvoljenu svotu od 350,000 kuna Centru za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, čija je članica Katarina Kruhonja ujedno predsjednica Upravnog odbora Zaklade.

Iako je prema pravilima Zaklade maksimalni iznos donacije koji neka udruga može dobiti u 2004. godini 350,000 kuna, jedna je udruga dobila čak 50,000 kuna više od toga. Radi se o osječkoj Udrugi Albert E, čiji je predsjednik Milan Ivanović član Upravnog odbora Kruhonjinog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

No, tu nije kraj donacijama koje je Zaklada dodijelila osječkom Centru za mir. Naime, budući da je dotični Centar član Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava, na račun Centra “sjesti” će dodatnih 20,000 kuna od ukupno 295,000 koliko je doznačeno Koaliciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još zanimljivije zvuči činjenica da je Zaklada uputila javni poziv za suradnju osječkom Centru čija je članica Katarina Kruhonja ujedno i predsjednica Upravnog odbora Zaklade, na ime čega je Centru za istraživanje “Utjecaj volontera u kreiranju uvjeta u multietničkim zajednicama” isplaćeno još 74,300 kuna.

Katarija Kruhonja tvrdi da u Zakladinom odlučivanju o dodjeli državnog novca udrugama civilnog društva nije bilo sukoba interesa.

“Centar za mir javljao se na natječaje prema uputama Zaklade, a sva tijela koja su ocjenjivala aplikacije su se vodila prema pravilima o unaprijed postavljenim kriterijima i pravilima o prevenciji sukoba interesa.” - izjavila je Kruhonja.

Postavlja se pitanje kako je bez sukoba interesa moguće da dvije udruge vrlo bliske predsjednici Upravnog odbora tijela koje odlučuje kome će dodijeliti državne donacije za 2004. godinu, dobiju gotovo 850,000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara