Sukobi policije i vojske u La Pazu, 14 mrtvih, više od 50 ranjenih

U SUKOBIMA policajaca, koji su prosvjedovali, i vojnika zaduženih da ih rastjeraju, u srijedu je u glavnome gradu Bolivije poginulo 14 osoba, od kojih najmanje 11 policajaca, a više od 50 je ranjenih, doznaje se od bolničkih izvora.

Medicinski su izvori objavili da je od 14 poginulih u sukobima njih 11 policajaca, dvojica su vojnici a jedan ubijeni je civil.

Nakon krvave bilance središnji bolivijski sindikat pozvao je u srijedu navečer na opći štrajk a zahtjevu je podržao i čelnik vodeće oporbene stranke, inače i čelnik sindikata proizvođača koke, sirovine za proizvodnju kokaina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I poslodavci okupljeni u konfederaciju privatnih poduzeća optužili su vladu da će novim poreznim zakonom, zbog kojeg su sukobi izbili, izazvati ´recesiju´ i pad kupovne moći dužnosnika.

Pucnjava između nezadovoljnih policajaca i vojne formacije zadužene da ih rastjera, izbio je sredinom dana blizu predsjedničke palače u kojoj je u tome trenutku bio šef države, Gonzalo ´Goni´ Sanchez de Lozada (Gonsalo Sančes de Losada) s dijelom vlade.

Prijedlog poreznog zakona što ga je vlada konačno i povukla nakon sukoba predviđa uvođenje 12-postotnog poreza na plaće 750.000 dužnosnika kako bi se smanjio proračunski deficit.

U općem kaosu nastalom zbog sukoba, bande mladih iz siromašnih četvrti zapalile su zgradu potpredsjedništva, povijesnu zgradu u središtu grada u kojoj se čuvaju arhivi te zgradu ministarstva rada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara