Sulejman Tihić: Rata u BiH ne bi bilo bez agresije Srbije i JNA

ČLAN Predsjedništva BiH Sulejman Tihić u utorak je na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) rekao kako do rata u BiH ne bi došlo da nije bilo agresije Srbije i JNA.

"Da nije bilo agresije, upletanja drugih država, da se nije umiješala JNA, nikada ne bi došlo do rata u BiH", rekao je Tihić

predsjednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).

Svjedočio je o napadu srpskih snaga i JNA na Bosanski Šamac 1992., gdje je bio predsjednik SDA, i o svom zatočenju u srpskim logorima u BiH i zatvorima u Srbiji.

Bosanski Šamac su 17. travnja 1992. napali JNA i paravojne snage iz Srbije i to Crvene beretke (MUP Srbije), "Tigrovi" Željka Ražnatovića Arkana i "Sivi vukovi", rekao je Tihić ističući postojanje "jasne suradnje JNA i paravojnih snaga iz Srbije".

Na pitanje tužitelja o njihovim odnosima rekao je da su "specijalci bili gospodari rata, gospodari života i smrti, od kojih su strahovali svi, uključujući i srpske teritorijalce i JNA".

Ocjenio je da ih je "krivo nazivati paravojnim snagama jer su to bile specijalne jedinice iz Srbije" s logistikom MUP-a i JNA.

Rekao je da su lokalni Srbi znali pomoći zatočenim nesrbima.

Tihić je pred ICTY-em već svjedočio o zločinima u Bosanskom Šamcu, a transkript tog iskaza optužba je uvela u spis dokaza.

Opisao je kako je na početku rata 10 dana proveo zatočen u policijskoj postaji u Šamcu, gdje su ga premlaćivali "istražitelji iz Srbije koji su govorili ekavski", potom je prebačen u vojarne JNA u Brčkom i Bijeljini. Naveo je imena nekih koji su ga tukli, a optužba je prikazala video snimku na kojoj jedan od tih - Zvezdan Jovanović - kasnije pukovnik Crvenih beretki, upoznaje optuženog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Bijeljine je helikopterom JNA s drugim zatočenim viđenijim Bošnjacima i Hrvatima iz Bosanskog Šamca, helikopterom JNA prebačen u Batajnicu u Srbiju i na kraju u Srijemsku Mitrovicu.

"U Mitrovici su nas tukli poslije doručka, poslije ručka i poslije večere, nigdje nisam dobio više batina", rekao je Tihić.

Od posljedica premlaćivanja izbijeni su mu prednji zubi, polomljena rebra i ozlijeđeni bubrezi, kazao je.

Ispričao je i kako je tijekom boravka u zatočeništu pod prisilom dao izjave za TV Novi Sad i list Borba, navodeći da ih ne tuku.

Sredinom kolovoza 92. razmijenjen je u sklopu sporazuma Panić-Gregorić, zajedno s hrvatskim zatočenicima, rekao je svjedok.

Optuženi Milošević u protuispitivanju se koristio uobičajenom zamjenom teza, kriveći za rat naoružavanje Hrvata i Bošnjaka u Bosanskoj Posavini, uz podatke o isporukama oružja iz Hrvatske.

Svjedoka je nastojao uvjeriti da u BiH nije bilo "specijalaca iz Srbije" i da ga "sigurno nisu tukli vojnici JNA".

Tihić je mirno odbacio sve takve tvrdnje, iznoseći osobna iskustva i opisujući, primjerice, kako su "vojnici JNA u koncentracijskom logoru u Srijemskoj Mitrovici, bokserima tukli hrvatske zatočenike a jednoga čak prisilili da spolno opći sa zatočenim Amerikancem.

Tihić je u utorak završio iskaz na suđenju Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

(Hina) dh sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara