Šuljić i Kustić u povodu 10. obljetnice Ike

Informativna katolička agencija Zagreb (Ika) sutra proslavlja 10. obljetnicu pa će se tim povodom održati Međunarodni znanstveni kolokvij na kojemu će o agencijskom novinarstvu i kršćanskoj poruci govoriti europski i domaći agencijski novinari i komunikolozi.

Glavni urednik Ike Anton Šuljić - na pitanje o tome je li zadovoljan objavljivanjem informacija svoje agencije u javnim glasilima - odgovorio je kako ne može biti zadovoljan što se tiče cjelovitog preuzimanja Ikinih vijesti.

"S jedne strane, to se odnosi na izbor tema u našim javnim glasilima u kojima neke, po našoj procjeni, važne teme ne dolaze u javnost, a s druge strane, to se odnosi na preuzimanje naših vijesti i novinarsku reinterpretaciju tih vijesti bez navođenja izvora. No, sve u svemu, agencija se redovito prati i s te strane mogu biti zadovoljan", izjavio je, dodajući kako je važna spoznaja da novinari koji u svojim kućama prate religijsku tematiku zapravo više ne mogu bez Ikinih vijesti.

"Tako se naša agencija potvrđuje kao nezaobilazna institucija u informativnome prostoru u nas", rekao je Šuljić.

Glede suradnje drugih medijskih institucija i Ike, istaknuo je kako je ona već zadovoljava, ali da bi mogla biti i bolja. "Imamo ugovore s najvažnijim tiskanim i elektroničkim hrvatskim medijima, a surađujemo s najvažnijim europskim i svjetskim katoličkim agencijama", dodao je.

Po njegovim riječima, crkvene institucije sve se više koriste Ikinim uslugama, posebice kada je riječ o dokumentima.

"Primjećujemo da se državne i društvene institucije sve više zanimaju za naš rad. Prema tome, mogu samo poželjeti da se takav trend nastavi jer će time agencija izvršiti svoje osnovno poslanje, to jest zadaću da bude u službi i Crkve i društva", izjavio je Šuljić.

Hrvatski su biskupi 22. travnja 1993. osnovali Iku kako bi pridonijela unutarcrkvenoj povezanosti, te komunikaciji Crkve s društvom i svijetom.

Prvi glavni urednik Ike, poznati katolički novinar i publicist Živko Kustić je istaknuo da se za osnutak i organizaciju te agencije najviše od svih crkvenih djelatnika zauzeo msgr. Vladimir Stanković, koji je pronašao na Kaptolu mjesto za Agenciju.

"Prva financijska sredstva za osnutak agencije pribavljena su donatorstvom iz Njemačke", rekao je Živko Kustić.

Kad su počeli, s jedne strane, dodao je, imao je planove koji su bili znatno veći od mogućnosti i onoga s čim je raspolagao, a s druge strane, od početka se zauzeo za stajalište da to nije samo agencija, nego u određenom smislu škola, radionica za nove katoličke novinare.

Prisjetio se kako je okupio u početku pet-šest mladih ljudi, mahom završenih politologa, a neki od njih su završili i studij teologije. "Od početka rada te mlade ljude htio sam naučiti napisati vijest jer u našoj Crkvi ima puno člankopisaca, a malo novinara", rekao je Kustić.

Šuljić smatra da su kršćanske teme, u usporedbi s Europom i svijetom, relativno dovoljno zastupljene u nas. "Mi bismo, dakako, voljeli da je to još više. No, u svakom slučaju, misaona strujanja i važniji crkveni događaji u nas imaju svoj tretman i, premda ne bih mogao reći da su čitatelji naših dnevnih novina, te slušatelji i gledatelji elektroničkih medija posve dobro informirani o svemu, ipak dođu do najvažnijih činjenica, makar i kroz komentare", izjavio je Šuljić.

Kustić smatra da se nakon njegova odlaska Agencija utvrdila u strukture središnjih crkvenih ustanova. "Cijela naša domaća Crkva na razini medija i javnoga mnijenja s Ikom ozbiljno računa", izjavio je Kustić.

Šuljić je pak napomenuo kako Agencija nema mnogo profesionalnog osoblja, dodajući da Katolička crkva ima mnogo kvalitetnih ljudi i stručnjaka koji se vrlo lako mogu uključiti u rad Agencije.

"Zbog toga, mislim da Agencija može pripomoći i u osnovnoj crkvenoj zadaći ? a to je stvaranje zajedništva i izgradnja suradnje. U tom pogledu, mislim da se može učiniti dosta", izjavio je Šuljić, dodajući da će se - uz tehničke mogućnosti koje treba primijeniti - ta zadaća pokazati važnom.

(Hina) ta/mc dd
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara