Summit u Monterreyu: Bush pozvao na obranu demokracije

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je kasno poslijepodne po lokalnom vremenu na početku dvodnevnog summita dviju Amerika zatražio od čelnika američkih država da zajedno obrane demokracije u Venecueli, Boliviji i na Haitiju.

Na otvaranju posebnog summita dviju Amerika, Bush je podsjetio da su se na prethodnom sastanku na vrhu održanom 2001. godine u Kanadi, čelnici američkih država složili da su jedina prihvatljiva uređenja u obje Amerike demokratska uređenja.

Bush je pozvao na obranu demokratskih institucija na Haitiju, u Boliviji i Venecueli.

Američki je predsjednik također zatražio podršku za narod Kube, izjavljujući da Kubanci trpe tiraniju već više od pola stoljeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuba je službeno članica Organizacije američkih država ali nije bila pozvana na summit u Monterreyu.

Na summitu u Monterreyu nazočni su predstavnici 34 zemlje regije.

Otvarajući summit, meksički je predsjednik Vincente Fox istaknuo nužnost borbe protiv siromaštva te sudionike summita pozvao na "tešku, odlučnu, zajedničku borbu protiv korupcije".

Meksički je predsjednik istaknuo da više od 40 posto stanovnika Latinske Amerike živi ispod granice siromaštva, dok više od 50 posto stanovnika te regije, kako je rekao, nema adekvatnu zdravstvenu zaštitu ni priliku za obrazovanjem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara