Sunce pogoduje raku kože

DERMATOLOZI stalno ponavljaju: izlaganje suncu bez zaštite pogoduje nastanku raka kože. Ne zaboravite njihove savjete, jer ljeto je sve bliže i odmah potražite liječnika ako primijetite bilo kakvu anomaliju.

Dvije su vrste raka kože: epitelni tumor, rak površinskog sloja epiderme kojega je uzrok najčešće u izlaganju suncu; i melanom, najteži oblik raka.

Francuska dermatološka udruga podsjeća da se dvije trećine melanoma javlja na zdravoj koži, na kojoj prethodno nije bilo madeža. Samo rano otkrivanje omogućuje uspješno liječenje kirurškim putem. Utvrdi li se kasno, i nakon uklanjanja melanoma -koji je to opasniji što je deblji - može doći do lokalnog recidiva ili do razvoja metastaza (pluća, jetra, mozak). Naprotiv, 90 posto slučajeva se liječi ako se melanom dijagnosticira u ranoj fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izlaganje Sunčevim ultraljubičastim zrakama može jako pogodovati nastanku bolesti. Teža sunčanica u djetinjstvu može stvoriti povoljne uvjete za nastanak melanoma koji će se pokazati tek nekoliko godina poslije. Tu je svakako i još neutvrđen genetski čimbenik, a mogu utjecati i nasljedstvo, vrsta kože, vrsta posla itd.

U Francuskoj se svake godine, prema podacima Udruge, bilježi šest tisuća novih slučajeva melanoma i petsto tisuća bazičnih i spinocelularnih oblika raka. Svake se godine bilježi i više od tisuću melanoma sa smrtnim ishodom. U razvijenim se zemljama svakih deset godina zapaža dvostruki porast broja oboljelih od melanoma. Rano otkrivanje četvorostruko povećava izglede oboljelih da prežive.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara