Sunday Times: Britanski parlament postaje sigurnosna utvrda

BRITANSKI parlament, poznat po glasovitoj neogotičkoj arhitekturi, ubuduće će štititi električne ograde, betonski blokovi, pa i ploveća brana na Temzi, objavio je tjednik Sunday Times koji je došao u posjed tajnog izvješća u kojemu se iznose planovi po kojima bi se jedna od najvećih turističkih atrakcija Londona trebala pretvoriti u "utvrdu".

Westminsterska palača bila je poprište nekoliko većih propusta u području sigurnosti. Premda je bila riječ tek o šalama koje su trebale privući pozornost na unutarnjopolitičke probleme, ipak su izazvale zabrinutost zbog mogućih terorističkih napada na britanski parlament i na kraljevsku obitelj.

U izvješću koje ima 250 stranica prikupljene su preporuke službe za unutarnju sigurnost M15 i londonske policije, na zahtjev predsjednika Donjeg doma Michaela Martina, kako navodi Sunday Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Časopis dodaje da je izvješće naručeno zbog zabrinutosti u svezi s mogućim napadima terorističke mreže Al-Qaide, a ne zbog nedavnih sigurnosnih propusta.

U izvješću se, prenosi list, preporuča postavljanje električne ograde oko dijela Westminstera koji je dostupan za posjetitelje, a napose oko Big Bena, na koji su se u svibnju popela dva aktivista Greenpeacea.

U ulicama oko tog područja postavit će se betonski blokovi kako bi se zgrada zaštitila od mogućih kamiona i automobila-bomba, navodi isti izvor.

Na Temzi bi se trebala postaviti ploveća brana za zaštitu pročelja palače koja se proteže uz obalu rijeke, piše list koji otkriva i neke druge preporuke, poput povećanja broja nadzornih kamera i ograničavanja parkiranja, ili pak montaže neprobojnog zaslona između zastupničke dvorane i balkona dostupnog za javnost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara