Superljepljiv virus uništava stanice tumora mozga

NEOBIČNO ljepljiv virus Delta24RDG učinkovito je oružje protiv smrtonosnog oblika tumora mozga, objavili su američki znanstvenici.

On se pokazao iznimno koristan u liječenju miševa oboljelih od glioma, a iduće godine znanstvenici planiraju provesti i klinička ispitivanja, piše "New Scientist".

Delta-24-RDG sam može uništiti ljudski oblik glioma ugrađen u miševe i učinkovitiji je u kombinaciji s drugim lijekovima. "Još nismo vidjeli tako dobar ishod bilo koje terapije na životinjama ili ljudima", rekao je Juan Fueyo sa Sveučilišta u Houstonu.

Gliom je smrtonosni oblik tumora mozga, koji se često pojavljuje i nakon operacije, kemoterapije ili zračenja. "Radi se o jako teškoj bolesti", kaže Fueyo. "Kada vam netko kaže da bolujete od glioma, to je kao da vam je napisao smrtnu presudu", dodao je.

Jedan od pristupa liječenju raka je da se maligne stanice zaraze genetski modificiranim virusima, koji se množe samo unutar takvih stanica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gliom se nekontrolirano širi dijelom zahvaljujući tome što ima oštećen Rb protein, koji upravlja diobom kromosoma. Stoga su Fueyo i njegovi kolege stvorili adenovirus, koji se umnožava samo u prisutnosti takvog Rb virusa. Delta-24-RDG može zaraziti i uništiti, dakle, samo stanice raka, jer ga zdrave stanice, s normalnim Rb-om, lako unište.

Znanstvenici su otkrili da je pritom, zasad neutvrđenim mehanizmom, oštećen i sloj zdravih stanica oko tumora. "Priroda je proizvela viruse za ubijanje stanica, pa su takve nuspojave potpuno očekivane, no na nama je da ih spriječimo", kaže Fueyo.

Ipak ističe da su sve postojeće terapije glioma preagresivne i uništavaju puno više zdravog moždanog tkiva od Delte-24-RDG-a.

(Hina) bcav bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara