Suprug upucane američke kongresnice leti u svemir

Foto: AFP 

NASA je objavila da će suprug američke kongresnice Gabrielle Giffords, koja je ranjena u napadu na političkom skupu u Arizoni, u travnju voditi jednu od posljednjih svemirskih misija.

U ponedjeljak će Mark Kelly nastaviti svoj trening kao zapovjednik svemirske letjelice Endeavour. Kongresnica Giffords je na rehabilitaciji nakon što je u napadu 8. siječnja iz pištolja pogođena u glavu. Kellyjev brat blizanac Scott je trenutno zapovjednik Međunarodne svemirske postaje.

Kelly ide na Međunarodnu svemisku postaju

"Pridružit ću se svojim članovima posade i završiti trening za misiju", napisao je Mark Kelly u priopćenju koje je poslala NASA. "Pripremali smo se više od 18 mjeseci. Zahvaljujem na povjerenju koje je vrh NASA-e dao meni i ostatku posade", dodao je Kelly.

Kellyjeva ekipa će na Međunarodnu svemirsku postaju sa Zemlje odnijeti opremu i dijelove. "Drago nam je što se Mark vraća. On je zapovjednik veteran i dobro zna što zahtjeve toga posla. Uvjereni smo da je sposoban voditi ovu misiju", kazala je Peggy Whitson iz NASA-e. To će biti već četvrto Kellyjevo putovanje u svemir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara