Suša u Posavini već izazvala štetu od 5 milijuna km

SUŠA je do sada u Posavskom kantonu u BiH prouzročila štetu od pet milijuna konvertibilnih maraka, ali će ona biti i veća ne bude li kiše u idućih 48 sati, upozorili su u petak dužnosnici na sastanku predstavnika općina i kantonalne vlade u Orašju.

Prošle je godine, za usporedbu, u trećem i četvrtom mjesecu bilo dvadeset kišnih dana, dok ove godine u ova dva mjeseca nije palo ni kapi kiše. Stoga je od Vlade Federacije kao i od kreditnih organizacija koje su kreditirale poljoprivredne proizvođače zatražena pomoć.

"Ovakve suše su nezapamćene. Obilaskom terena mogli smo uočiti i prije proglašenja elementarnih nepogoda da su štete na proljetnim i jesenjim kulturama između 40 i 80 posto", kazao je Joso Stanić, predstojnik odjela gospodarstva oraške općine na kriznom sastanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Anto Šimić, načelnik općine Odžak, naveo je da će na području odžačke općine štete od ovogodišnje suše biti između 70 do 80 posto".

"Općinu Odžak pogodilo je i smanjenje tlaka u gradskom vodovodu i presušivanje bunara u seoskim sredinama, što će ugroziti i stočarsku proizvodnju odžačkog kraja", dodao je Šimić.

Joso Marković, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona je rekao da će pomoć tražiti od kantonalne vlade i Federacije, a razmotrit će se i mogućnost pomoći iz županijskog proračuna kako bi se pomoglo svima onima koji su podigli kredite za proljetnu ili jesenju sjetvu.

"To bi se moglo učiniti na način preuzimanja kamata ili reprogramiranja kredita", kazao je Marković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara