Susret gradonačelnica Zagreba i Ljubljane

GRADONAČELNICA Zagreba Vlasta Pavić i gradonačelnica Ljubljane Danica Simšič razgovarale su danas u gradskoj palači Dverce o suradnji dvaju glavnih gradova na području kulture, zdravstva, socijalne politike, prometa i sporta.

Susret s ljubljanskom gradonačelnicom Vlasta Pavić je ocijenila vrlo dobrim i korisnim i naglasila važnost suradnje glavnih gradova u regiji.

Danica Simšič je najavila da će se od 25. do 27. ožujka u Ljubljani održati susret čelnika glavnih gradova Europske unije gdje će biti pozvani i čelnici Zagreba, Sarajeva, Beograda i Skopja.

Novinari su se posebno zanimali za sutrašnji rukometni susret "Slovenija-Hrvatska" i organizaciju utakmice u Ljubljani. Ljubljanska je gradonačelnica zajamčila dobru organizaciju i sigurnost hrvatskih navijača i ispričala se zbog pojedinačnih nesporazma kojima su izloženi navijači iz Hrvatske.

"Neka sport bude iznad svega", poručila je Vlasta Pavić, a dvije gradonačelnice su se složile kako Hrvati i Slovenci trebaju dokazati da su i kulturni i sportski narodi.

Dvije gradonačelnice dogovorile su da zagrebački školarci odu na zimovanje u Sloveniju, dok će mladi Ljubljančani doći na ljetovanje na Jadran, kao gosti jednog od zagrebačkih odmarališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bilo je riječi i o zdravstvenim i socijalnim pitanjima pa je tako, u okviru programa sprječavanja ovisnosti o drogama Danica Simšič izvijestila kako su u Ljubljani, koja provodi program prevencije, ali se brine i o ovisnicima, odnedavno postavljeni tzv. "iglomati" u kojima se za pet tolara mogu kupiti sterilne injekcije kako bi se spriječile infekcije. Posebno ju je zainteresirao program za sprječavanje nasilja među mladima koji se trenutno provodi u Zagrebu.

U okviru kulturne suradnje su, uz ostalo, izrazile potrebu za tiskanjem novog hrvatsko-slovenskog rječnika.

Kad je o prometu riječ, zagrebačka gradonačelnica je izvijestila kolegicu iz Ljubljane o funkcioniranju tramvajskog prometa u Zagrebu budući da se zaniteresirala za mogućnost uvođenja tramvaja kojeg Ljubljana još nema.

Gradonačelnice Zagreba i Ljubljane danas su obišle i najnoviju podzemnu garažu na Langovom trgu.

(Hina) bdj az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara