SUSRET SHARONA I ABASA ZAVRŠIO BEZ REZULTATA

Izraelski premijer Ariel Sharon i njegov palestinski kolega Mahmud Abas završili su u prvim satima nedjelje svoj prvi susret na kojem su razgovarali o novom bliskoistočnom mirovnom planu, objavili su dužnosnici. L

Sastanak je trajao tri sata, ali nakon njega nije bilo izjava za javnost.

Izraelska vlada objavila je priopćenje u kojem najavljuje da će se Sharon i Abas ponovo sastati idući tjedan, ubrzo nakon Sharonova posjeta SAD-u.

Sharon je na sastanku izrazio ogorčenje zbog samoubilačkog napada u Hebronu koji se dogodio nekoliko sati ranije, a u kojem je poginuo izraelski bračni par i napadač - pripadnik Hamasa.

U izjavi iz Sharonova ureda stoji i da se Abas "složio da je zaustavljanje terorizma prvi korak prema napretku" u mirovnim pregovorima.

Neimenovani palestinski dužnosnik rekao je da je Sharon odbio njihove zahtjeve da službeno prihvati međunarodni mirovni plan te da je sastanak bio "nepotreban".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to prvi izraelsko-palestinski "sastanak na vrhu" nakon više od dvije i pol godine. Očekivanja uoči susreta bila su mala zbog oštrih razlika između dviju strana u primjeni plana.

Naime, Izraelci traže da Abas prije početka primjene plana uhiti palestinske militante koji prijete samoubilačkim napadima na izraelske ciljeve i suzbije gotovo trogodišnju palestinsku pobunu. Palestinci, pak, žele da Izrael prije toga službeno prihvati mirovni plan i ublaži vojni pritisak na palestinskim područjima.

Osim samoubilačkog napada u Hebronu, sastanak je zasjenio izraelsko-palestinski sukob kod naselja Sharei Tikva na Zapadnoj obali, u kojem su ubijena dvojica Palestinaca.(Hina) dj/ag ag

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara