Sutra izručenje Franka Simatovića Haaškom sudu

HAAŠKI optuženik, osnivač i bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUPa Srbije, tzv. Crvenih beretki, Franko Simatović Frenki sutra će biti izručen Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu, rečeno je danas agenciji Beta u Okružnom sudu u Beogradu.

Simatović je, kao i također optuženi bivši načelnik Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije Jovica Stanišić, uhićen dan nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka ove godine, a haaška optužnica je potvrđena početkom svibnja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simatović i Stanišić su optuženi za zločine protiv čovječnosti počinjene u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a u optužnici protiv Slobodana Miloševića označeni su kao sudionici u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu", koji je imao za cilj nasilno protjerivanje nesrpskog stanovništva s velikih dijelova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine radi njihovog pripajanja novoj državi pod srpskom dominacijom.

Datum izručenja Jovice Stanišića još nije utvrđen, jer je Stanišić iz Centralnog zatvora u Beogradu, zbog kirurške intervencije, prebačen u Klinički bolnički centar. Njegov odvjetnik Vladan Vukčević kazao je današnjem "Glasu javnosti" da će Stanišić još tjedan dana biti na intenzivnoj njezi u bolnici, te da je od istražnog suca Okružnog suda zatražio da mu se odobri "oporavak kod kuće uz sve mjere osiguranja i da ga, kao i u bolnici, čuva zatvorska straža". On je dodao da Stanišiću "nije namjera opstruirati postupak izručenja Den Haagu, već samo traži najnužniji opravak".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara