Sutra neformalni sastanak buduće Europske komisije

ČLANOVI buduće Europske komisije prvi put će se u petak okupiti u Bruxellesu na neformalnom sastanku koji će uglavnom biti posvećen međusobnom upoznavanju.

Jedan od ciljeva sastanka je i priprema budućih povjerenika za cijeli niz administrativnih koraka koje treba prijeći prije nego što budu potvrđeni u Europskom parlamentu. Nova Europska komisija treba preuzeti dužnost 1. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan od tih koraka je i podnošenje imovinske kartice. Prema pravilima EU-a, povjerenici moraju prijaviti sve vanjske aktivnosti, svoje financijsko stanje i aktivnosti supružnika.

Pred budućim povjerenicima je i izbor najbližih suradnika s kojima će raditi. Svaki od njih ima pravo na šestoročlanu ekipu, polovica njih mogu biti iz njegove ili njezine zemlje, a ostali iz drugih zemalja. Dvoje najvažnijih su šef kabineta i njegov zamjenik, a samo jedno može biti iz iste zemlje iz koje dolazi povjerenik ili povjerenica.

Budući predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso objavio je 12. kolovoza popis povjerenika. U proširenoj EU, Komisija broji 25 članova, po jedan iz svake zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara