Sutra otvorenje retrospektivne izložbe Mile Kumbatović u Klovićevim dvorima

U povodu 65. godišnjice umjetničkog rada ugledne hrvatske slikarice i kiparice Mile Kumbatović, sutra će u Klovićevim dvorima biti otvorena njezina retrospektivna izložba, koja obuhvaća razdoblje od 1938. do 2003. godine.

Riječ je o 94 ulja na platnu, 34 rada u kombiniranoj tehnici, 18 skulptura te 19 staklenih skulptura, kazala je autorica izložbe Ika Reberski na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Naglasak izložbe je na prijelaznoj fazi autoričinog stvaralačkog rada, pod nazivom "Svijet kamena". Kamen kružne forme žutog lišaja, na koji je posve slučajno nabasala tijekom jedne šetnje 1960. godine, postao je česti motiv njezinog umjetničkog izraza tog razdoblja, rekla je Reberski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vječnu stvaralačku energiju autorica je, prema vlastitom priznanju, crpila uz tla rodnog Omišlja na otoku Krku, a upravo slikanje u prekrasnoj prirodi tog otoka pružili su joj najveću radost stvaranja.

Mila Kumbatović rodila se 1915., a slikarstvo je studirala na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je upoznala i svog životnog suputnika Otona Glihu. 1946. po prvi je put javno izlagala na Izložbi ULUH-a, a od tada je imala niz samostalnih i skupnih izložbi.

Monografija "Mila Kumbatović i njezino razabiranje svijeta", bit će predstavljena 29. travnja najavila je kustosica izložbe Koraljka Kos Jurčec, a u sklopu popratnih događanja izložbe održat će se i projekcija dvaju filmova o toj umjetnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara