Sutra razgovori Sanadera i Tomčića, HSP očekuje mjesto zamjenika premijera

Sutra razgovori Sanadera i Tomčića, HSP očekuje mjesto zamjenika premijera

IAKO su postigli vrlo dobre izborne rezultate, Ivi Sanaderu i HDZ-u neće biti lako formirati stabilnu vladu. Mogući koalicijski partneri HSS i HSP postavili su svoje uvjete te traže konkretne visoke pozicije.

Predsjedniku HSS-a Zlatku Tomčiću ostaju dvije mogućnosti; da nakon izbornog neuspjeha ostane u opoziciji ili da uđe u koaliciju s HDZ-om. On jučer nije želio određenije reći što će učiniti.

Tomčić je rekao da će se u srijedu sastati s Ivom Sanaderom, ali nije želio reći što će biti tema njihovog razgovora i hoće li HSS sudjelovati u HDZ-ovoj koalicijskoj vlasti.

Iz Tomčićevih izjava dalo se naslutiti da mu nije poželjan savez u kojem bi bio HSP. 

"Ako mogući partneri ne prihvate tri uvjeta HSS-a onda će ta stranka ostati u opoziciji", izjavio je  Tomčić.

Tvrdi da njegova stranka neće odustati od tri uvjeta koja su prihvaćena prije 11 mjeseci na glavnoj skupštini HSS-a. Ti uvjeti jesu: prihvaćanje "integralnog koncepta nacionalne ekonomije", stvaranje vlade stručnjaka, te jačanje političkog položaja Hrvatskog sabora.

Predsjednik HSS je opovrgao tvrdnje da želi mjesto predsjednika Sabora, dodavši da bi najviše volio biti saborski zastupnik.

Nakon održane sjednice Predsjedništva HSS-a glasnogovornica stranke Marijana Petir je novinarima izjavila da se na sastanku tog stranačkog tijela nije raspravljalo o mogućoj koaliciji s HDZ-om, niti je ono prihvatilo posebno polazište za pregovore, jer, kako je kazala, "HSS već dulje vrijeme ima jasne uvjete za moguću koaliciju".

Na novinarski upit hoće li HSS koalirati s HDZ-om ako predsjednik stranke s najviše dobivenih saborskih mandata prihvati HSS-ove uvjete, Petir je odgovorila kako je to hipotetsko pitanje o kojem Predsjedništvo HSS-a nije raspravljalo.

Dodala je kako joj nije poznato da će se Tomčić sutra sastati i s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom.

Đapić za koaliciju bez HSS-a i srpske manjine

Predsjednik HSPa Ante Đapić izjavio je danas kako je HSP za vladu četiriju stranaka koje su o koaliranju pregovarale prije izbora HDZ, HSP, HSLS i DC, te da je nesklon koaliranju s HSSom.

Đapić je, na konferenciji za novinare, naglasio kako te četiri stranke imaju većinu u idućem sazivu Sabora, te da za sastavljanje vlade nije potrebno pregovarati s HSS-om.

"Skloniji sam vladi bez HSS-a, jer tanka parlamentarna većina ne mora biti problem, ako se sve stranke postave odgovorno u obnašanju vlasti", kazao je Đapić, dodajući kako i od zastupnika nacionalnih manjina očekuje minimum korektnosti, a to bi, po njemu, bila suzdržanost u pogledu odnosa između parlamentarne većine i oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da bi o mogućim pregovorima s HSS-om njegova stranka razmišljala tek nakon dogovora između četiriju partnerskih stranaka. "No, pitanje je koliko je HDZ uopće spreman razgovarati s nama kao s koalicijskim partnerom", dodao je.

O najavama da bi u sastavjanju nove vlade sudjelovali i zastupnici nacionalnih manjina, Đapić je kazao kako HSP neće pristati na koaliciju sa zastupnicima srpske manjine, od kojih očekuje da podrže HSP-ov zahtjev za ratnom odštetom od SiCG.

Na pitanje kako će se HSP postaviti po pitanju suradenje s Haškim sudom, Đapić je odgovorio kako je stav stranke ostao nepromjenjen. "Nama su neprihvatljive optužnice koje govore o etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske", kazao je, ocjenjujući kako je to pitanje primarno problem HDZ-a.

"Ne uspijemo li se međusobno dogovoriti, o tome bi trebali odlučiti građani, na referendumu", rekao je Đapić, ne želeći precizirati kako bi referendumsko pitanje trebalo izgledati.

Protivi se predloženim izmjenama Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom koje su u saborsku proceduru u proteklom mandatu uputili zastupnici HB-a, a po kojima bi o utemeljenosti optužnica odlučivali sudovi, a ne politika.

"Ako se Carla del Ponte postavlja kao političar, i ako ju državni dužnosnici primaju kao kraljicu, ne vidim razloga da i mi na odnose s Haagom ne gledamo kao na političko pitanje", kazao je Đapić.

HSP očekuje mjesto zamjenika premijera

Slaven Letica, koji je u idući saziv sabora ušao kao nezavisni kandidat s HSP-ove liste, najavio je da će uskoro organizirati briefing za veleposlanike iz zemalja EU, koje će HSP pokušati uvjeriti u svoju europsku orijentaciju. 

Đapić je u razgovoru za današnji broj Novog lista izjavio  da se čuo sa Sanaderom te da bi se uskoro trebali sastati. Budući da HSP ima "deset do dvanaest posto mandata", Đapić očekuje najmanje toliko pozicija u strukturama vlasti.

"HSP ne može ići ispod zamjenika premijera, jednog državnog i odgovarajućeg broja preostalih ministarstava. Od državnih nerealno je tražiti ministarstvo vanjskih poslova ili financija. Ali MUP ili MORH bi nam trebali pripasti. S tim da sam ja skloniji MUP-u.", rekao je Đapić.

Na današnjoj konferenciji za novinare ocijenio je da bi HSP-u, u slučaju sudjelovanja u novoj vlasti, moralo pripasti mjesto potpredsjednika Vlade i jedno državno ministarstvo.

Đapić je naglasio da će njegova stranka HDZ podržati samo u slučaju koalicije dvije stranke, a ako HSP ne uđe u koaliciju Sanader ostaje bez pravaške podrške.

Kosor: Pregovori počeli

Potpredsjednica HDZ-a Jadranka Kosor danas je izjavila za Radio 101 da su pregovori s potencijalnim koalicijskim partnerima počeli. Istaknula je da su vrata otvorena svim desnim strankama i strankama desnog centra. Na ultimatume i ucjene ne pristajemo, dogovori i kompromisi do određene granice su prihvatljivi, rekla je Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara