Sutra se odlučuje o novoj nacionalnoj televiziji

VIJEĆE za radio i televiziju sutra bi trebalo dodijeliti koncesiju za treću nacionalnu televizijsku mrežu, odnosno odabrati tvrtku koja će privatizirati treći mrežu HTV-a.

Deveteročlano Vijeće bi o vlasniku nove televizije trebalo odlučiti na sjednici koja će u 10 sati početi u zagrebačkom hotelu "Opera".

Na natječaj raspisan prije nešto više od devet mjeseci javilo se sedam tvrtki, dok je svoje programske odrednice sredinom lipnja članovima Vijeća predstavilo šest ponuđača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Riječ je uglavnom o novoosnovanim tvrtkama, u kojima su kapital sa stranim medijskim kućama udružila hrvatska poduzeća i udruge.

Za desetogodišnju koncesiju, za koju je godišnje potrebno izdvojiti 300 tisuća kuna i 100 tisuća kuna za korištenje frekvencije, natječu se tvrtke "Fina Mur", "Rovita", "Medijska kuća", "RTL", "HMTM", "TV Moslavina", te "UCD Distribucija" koja jedina nije došla na javno predstavljanje ponuda.

Za dobivanje koncesije potrebno je pet glasova. Ukoliko nitko od kandidata ne dobije potrebnu većinu ni nakon tri kruga glasovanja natječaj će se ponoviti.

Vijeće će ponude ocjenjivati i prema izgledima da će ponuđeni domaći program na najbolji način zadovoljiti javni interes. Prednost bi trebale imati ponude s većinski zastupljenim programom vlastite proizvodnje, na hrvatskom jeziku i programskim sadržajima europske proizvodnje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara