Sutra se otvara izložba ˝Kolomanov put˝

IZLOŽBA ´Kolomanov put´, koja obrađuje ulazak Hrvatske u dinastičku zajednicu s Ugarskom 1102. i događaje do 1918., sutra će biti svečano otvorena u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu.

To je najavljeno na današnjoj tiskovnoj konferenciji, a po riječima organizatora izravan povod za tu izložbu jest 900. obljetnica krunidbe ugarskog kralja Kolomana za kralja Hrvatske i Dalmacije u Biogradu 1102.

Po riječima autorice Ele Jurdane izložba će predočiti događaje u drugoj polovici 11. i u početku 12. stoljeća na temelju rezultata novijih istraživanja i arheoloških materijala - nakita, oružja, grnčarije i novca, te umjetničkih djela i rukopisne građe, kao što su kopije listova evanđelistara opatice Vekenege, čiji se izvornici čuvaju u Oxfordu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na izložbi će se osim predmeta iz Hrvatskoga povijesnog muzeja moći vidjeti i izvornici ili preslike predmeta iz drugih muzeja i crkvenih riznica. Nakana je omogućiti uvid u prostornu i vremensku dimenziju u Hrvatskoj te usporedbu sa srednjovjekovnim zapadnoeuropskim civilizacijskim tokovima, istaknuli su organizatori.

Izložba koju je prostorno koncipirao i oblikovao Mario Beusan otvorena je do svibnja 2003.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara