SUTRA U SRBIJI LOKALNI I POKRAJINSKI IZBORI

U nedjelju, 19. rujna, u Srbiji se održavaju lokalni, a u Vojvodini i pokrajinski izbori, na kojima će građani Srbije birati odbornike i predsjednike općina odnosno gradonačelnike, te zastupnike u pokrajinskoj skupštini s mandatom od četiri godine.

Izbori se održavaju po proporcionalnom modelu, s izbornim pragom od tri posto, dok se gradonačelnici i predsjednici općina biraju po većinskom modelu u dva kruga.

Pokrajinski izbori u Vojvodini održavaju se po kombiniranom izbornom sistemu, odnosno polovina zastupnika (od ukupno 120) u vojvođanskoj Skupštini birat će se po većinskom, a polovina po proporcionalnom sistemu, s izbornim pragom od pet posto. Cijela Vojvodina jedna je izborna jedinica, u kojoj ima milijun i 600 tisuća birača.

Kad je o manjinama riječ, njihove liste sudjeluju u raspodjeli mandata i ako osvoje manje od pet posto glasova, ali najmanje bar onoliko koliko je potrebno za izbor jednog zastupnika, što je po procjeni 15-20 tisuća glasova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po svim predizbornim istraživanjima javnog mnijenja, najveću podršku birača imaju kandidati liste Demokratske stranke Borisa Tadića i Srpske radikalne stranke haaškog optuženika Vojislava Šešelja.

Biračka mjesta otvaraju se u osam sati ujutro, a zatvaraju u 20 sati, do kada traje i trodnevna predizborna šutnja u Srbiji.

(Hina) xttag ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara