Sutra u Strasbourgu rasprava o štedišama Ljubljanske banke

SUTRA se pred Velikim vijećem Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu održava rasprava o tužbi troje hrvatskih štediša protiv Slovenije zbog duga Ljubljanske banke.

Sedmeročlano Vijeće suda u Strasbourgu odbacilo je prije godinu dana tužbu troje hrvatskih štediša u postupku protiv Ljubljanske banke.

U obrazloženju Vijeća navedeno je kako je dvoje štediša svoj novac vratilo sredstvima od prodaje nekretnina Ljubljanske banke u Osijeku, dok treći hrvatski štediša u svojoj zemlji nije poduzeo nikakve pravne korake.

Tako je konstatirano kako su podnositelji tužbe Ivo Kovačić i Marijan Mrkonjić pravo na naknadu duga potpuno ostvarili 20. srpnja 2005. Pravo su ostvarili temeljem odluke osječkog županijskog suda, a nakon prodaje nekretnina bivše Ljubljanske banke u Osijeku.

Dolores Golubović pak, kao treća hrvatska državljanka u sporu protiv Ljubljanske banke, prema obrazloženju Suda, "iz nepoznatih razloga nije poduzela nikakve pravne korake u Hrvatskoj, iako bi vjerojatno ostvarila uspjeh, da je to učinila".

Međutim, Ivo Kovačić i Dolores Golubović nisu dočekali odluku Vijeća jer su u međuvremenu umrli. Nakon toga odvjetnici Marijana Mrkonjića i nasljednika pokojnih Kovačića i Golubović zatražili su da predmet razmatra Velike vijeće što je sredinom ove godine prihvaćeno.

Odluke Velikog vijeća su konačne

Veliko vijeće tako će sutra raspravljati o tužbama nakon čega će donijeti odluke koje su konačne odnosno na njih se ne može žaliti. Sud u Strasbourgu uobičajeno ne obrazlaže zašto se prihvaća ili odbija zahtjev da se neki predmet preispita pred Velikim vijećem, a sama presuda o slučaju donijet će se naknadno.

Sutra bi predstavnici svih strana: odvjetnici oštećenih štediša, pravni predstavnici Hrvatske i Slovenije trebali iznijet svoja stajališta o predmetu pri čemu im suci imaju pravo postavljati pitanja. Veliko vijeće nakon toga će, slično kao i sedmeročlana vijeća, donijeti odluke većinom glasova.

Hrvatska je prije šest godina iskoristila svoje pravo te se na strani štediša uključila u slučaj.
Blizu 140.000 štediša bivše Ljubljanske banke u Hrvatskoj potražuju oko 150 milijuna eura glavnice svoje štednje, ne računajući pripadajuće kamate.

Više njih već je podnijelo zahtjev, ali su od suda u Strasbourgu dobili odgovor da će se čekati dok se ne riješi slučajevi Kovačić, Mrkonjić i Golubović. Taj je slučaj važan i za brojne štediše bivše Ljubljanske banke iz Bosne i Hercegovine koji također traže povrat svojih štednji i pripadajućih kamata.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara