Svako treće razriješeno ubojstvo u Hrvatskoj dogodilo se u obitelji

SVAKO treće razriješeno ubojstvo u protekle četiri godine dogodilo se unutar obitelji kao posljedica obiteljskog nasilja, rečeno je danas na okruglom stolu o nasilju u obitelji održanom u Ravnateljstvu policije.

Od ukupnog 304 ubojstva u protekle četiri godine, 106 ubojstva ili 35 posto počinjeno je unutar obitelji, rekao je zamjenik ravnatelja policije Jakob Bukvić.

"Danas je posve jasno da čovjek često nije dovoljno siguran i zaštićen upravo tamo gdje bi po logici stvari bilo normalno za očekivati da je najsigurniji i najzaštićeniji, a to je obitelj u kojoj živi", kazao je Bukvić. On smatra da je dodatna težina i složenost nasilja u obitelji u tome što su nasilju u obitelji najčešće izložene žene, djeca i ostarjele osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditelj MUP-ova Odsjeka za maloljetničku delikvenciju Josip Strmotić naglasio je da policija nesmije tretirati nasilje u obitelji kao izolirani slučaj jer je nasilnički akt u krugu obitelji samo popratna pojava nasilničkog odnosa. On smatra da nema ozbiljne sigurnosne preventive bez razrješenja nasilničkog odnosa, što znači da policija treba privesti nasilnika.

Iz policijskih podataka za proteklo šestogodišnje razdoblje vidljiv je trend porasta broja policijskih intervencija u obiteljima te broja privedenih i zadržanih nasilnika. Tako je 1999. zabilježeno 8357 intervencija te 1203 nasilnika, a lani 14.759 intervencija i 7814 otkrivenih počinitelja. U posljednjih šest godina ukupno je prekršajno prijavljeno 36.187 osoba, a zabilježeno je 49.199 žrtva, od kojih je 68 posto žena.

Na okruglom stolu se raspravljalo o ulozi policije, državnog odvjetništva i socijalne skrbi u vezi nasilja u obitelji, kao i o obiteljsko-pravnim aspektima obiteljskog nasilja i psiho-fizičkim traumama.

Predstavnici policije, državnog odvjetništva, sudova, ministarstava pravosuđa i socijalne skrbi i nevladinih udruga obradili su teme iz djelokruga ustanova koje se susreću s nasiljem u obitelji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara