Sve manje Amerikanaca kaže da rat ide dobro ali ga i dalje podupiru

NAKON prvih gubitaka i zastoja u napredovanju prema Bagdadu sve manje Amerikanaca kaže da rat u Iraku ide dobro, ali ga i dalje snažno podržavaju kao i predsjednika Busha, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mnjenja Pew Research Centra.

Samo 38 posto Amerikanaca smatra da se rat u Iraku odvija na zadovoljavajući način, za razliku od 71 posto prošloga petka.

Sedamdeset posto ipak odobrava vojnu akciju Sjedinjenih Država u Iraku, a 71 posto odobrava kako predsjednik Bush vodi zemlju.

Većina Amerikanaca, pokazalo je istraživanje provedeno od 20.-24. ožujka, prati rat u Iraku, njih 57 vrlo pozorno, a 33 nešto manje. Devedeset posto Amerikanaca obavještavaju se o rat u Iraku putem televizije.

Razlog pada optimizma glede odvijanja rata istraživanje nalazi i u činjenici da su televizijski izvjestitelji nakon početnih izvješća o napadu na Bagdad i brzom napredovanju koalicijskih snaga počeli uglavnom izvještavati o gubicima, jačanju otpora Iračana i zarobljenim Amerikancima.

Postotak ispitanika koji je smatrao da se rat odvija dobro u četvrtak nakon početka sukoba bio je 50 posto, u petak je porastao na 71 posto, pao na 69 posto u subotu te potom na 52 posto u nedjelju i 38 posto u ponedjeljak.

Istraživanje je pokazalo da postoje političke, spolne i rasne razlike u odnosu prema ratu u Iraku.

Devedeset posto republikanaca smatra da je odluka Sjedinjenih Država da uđe u rat s Irakom ispravna, a među demokratima njih 58 posto.

Osamdeset posto ispitanih muškaraca drži da je rat bio ispravna odluka, prema 65 posto žena.

Glede rase, bijeli Amerikanci sa 77 posto smatraju ulazak u rat ispravnim, dok među crncima njih 48 drži odluku ispravnom, a 43 posto krivom.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.495 osoba, a dopušteno odstupanje je tri posto.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara