Sve spremno za izručenje Sretka Kalinića: Hrvatska i Srbija idući tjedan potpisuju sporazum!

Tekst: J.C.
Foto: Marko Miščević / Cropix

HRVATSKA i Srbija 29. lipnja će potpisati ugovor o izručenju vlastitih državljana ukoliko se oni u drugoj zemlji traže zbog kaznenih djela, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici. Tekst ugovora koji će biti potpisan idućeg utorka danas je poslan u Sabor.

"Organizirani kriminal u regiji velika je opasnost za Hrvatsku zato što on potiče korupciju i negativno se odražava na ekonomsku i socijalnu politiku", kazao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović te poručio da je ovo tek prvi u nizu takvih ugovora koji će, zahvaljujući ustavnim promjenama, biti sklopljeni sa svim zemljama regije.

Kriminalcima će tako napokon biti onemogućeno da se skrivaju s druge strane granice, zadovoljno je zaključio Šimonović te dodao kako će se izručenja obavljati u najkraćem mogućem roku. "Od zahtjeva za izručenjem do izručenja može proći najviše četiri mjeseca, i to samo ako se okrivljenik drži zubima i noktima i ima dobre odvjetnike", kazao je Šimonović. Najkraći mogući rok za izručenje je mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinić će izručenje čekati u pritvoru

Prvi hrvatski državljanin koji će biti izručen Srbiji mogao bi biti Sretko Kalinić, bivši pripadnik "zemunskog klana" kojeg je upucao dugogodišnji prijatelj i "kolega" Miloš Simović. Kalinić ima hrvatsko državljanstvo jer je rođen u Zadru, a u Srbiji je osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. Radi se o najozloglašenijem egzekutoru "zemunskog klana" koji je zbog svoje svireposti zaradio i nadimak Zver.

Inače, postojala je opasnost da Kalinić nakon oporavka bude pušten na slobodu, ali policija je ipak pronašla razlog da ga zadrži. U njegovom stanu pronađene su dvije krivotvorene putovnice, što je bilo dovoljno da mu istražni sudac Krešimir Devčić odredi jednomjesečni pritvor. Kalinić će s oporavkom nastaviti u zatvorskoj bolnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara