Sve više Hrvata protiv zabrane pušenja

PREMA posljednjem istraživanju agencije GfK, znatno je pao postotak broja hrvatskih građana koji podupiru uvođenje zabrane pušenja na javnim mjestima. Na pitanje "Smatrate li da se u Hrvatskoj treba zabraniti pušenje u svim javnim prostorima?", 54 posto ispitanih građana odgovorilo je potvrdno.

To je čak 13 posto manje od broja građana koji su u siječnju ove godine bili za potpunu zabranu pušenja u javnim prostorima. 40 posto građana smatra da pušenje u javnim prostorima ne treba zabraniti, što je za 8 posto više od siječnja. Svega 6 posto građana ne zna bi li pušenje u javnim prostorima trebalo biti potpuno zabranjeno.

Zanimljivo je da su reakcije građana na početku godine, nakon dosta intenzivnih medijskih isticanja štetnosti pušenja, bile više u prilog zabrane pušenja (čak 13%). Sada se pak povećao broj onih koji smatraju da se pušenje u javnim prostorima ne treba zabraniti ili se pak ne mogu opredijeliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zabranu pušenja opredijelili su se uglavnom ispitanici u Sjevernoj Hrvatskoj te Lici, Kordunu i Banovini, zatim građani u naseljima do 2 000 stanovnika, žene, osobe starije od 60 godina, domaćice, umirovljenici, nezaposleni, kao i  oni s prosječnim mjesečnim primanjima do 1 200 kuna.

Protiv zabrane pušenja prednjače uglavnom Slavonci, ispitanici iz naselja od 2 000 do 10 tisuća stanovnika, dobne skupine od 15 do 49 godina, muškarci, studenti, zaposleni u stalnom radnom odnosu i osobe sa  srednjom stručnom spremom.

Prikazani podaci rezultat su istraživanja javnog mnijenja na reprezentativnom uzorku od tisuću građana starijih od 15 godina, a koje je provedeno u travnju 2005..

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara