Sve za Europu: Akcijski plan za zapošljavanje manjina, a otvaramo i zločine od ´91 do ´95

Sve za Europu: Akcijski plan za zapošljavanje manjina, a otvaramo i zločine od ´91 do ´95

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

IAKO su trenutno temeljni problemi hrvatske države kako smanjiti broj nezaposlenih, a Vlada gotovo svakog dana gubi bitku u otvaranju novih radnih mjesta, premijerku Jadranku Kosor to nije spriječilo da danas na Vladi predstavi i prihvati nešto što se zove Akcijski plan za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za razdoblje od 2011. do 2013. godine, koji bi trebao osigurati "vidljivo poboljšanje u opsegu zapošljavanja nacionalnih manjina u tijelima državne uprave i upravnim tijelima lokalnih zajednica, u policiji i pravosuđu".

Plan usko vezan za Poglavlje 23

Iako je nejasno kako se to misli napraviti, zna se i cijena istog. Naime, u proračunu je potrebno osigurati ukupno 143,7 milijuna kuna.

Ovaj akcijski plan usko je vezan, objasnili su na Vladi, sa zatvaranjem Poglavlja 23 Pravosuđe i ljudska prava.

"Jučerašnjim posjetom dobili smo snažni vjetar u leđa našim nastojanjima da što prije okončamo pregovore za ulazak u Europsku uniju", rekla je Kosor na sjednici Vlade misleći na posjet predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosoa.

Država ima imovine u vrijednosti 30 milijardi eura

Kako kaže, svi moraju dati maksimum u poglavljima 8 i 23, odnosno Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava.

U nastavku sjednice Vlade objavljen je podatak kako Država nekretnine u ukupnoj vrijednosti 30 milijardi eura. Naime govoreći o registru državne imovine potpredsjednik Vlade Petar Čobanković naveo je podatak i kako Hrvatska osim milijuna hektara šuma i šumskih zemljišta, posjeduje i građevinska i poljoprivredna zemljišta kao zgrade u državnom vlasništvu.

Naime, uskoro će se objaviti i registar na stranicama Agencije za upravljanje državnom imovinom no ipak neće biti javno objavljena sva imovina posebice ona koja je važna za obranu suvereniteta Hrvatske.

Upravlja s 15 strateških važnih tvrtki

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je na Vladi ponovljen stav kako će i dalje šumama i vodama upravljati državne tvrtke Hrvatske šume i Hrvatske vode, dok će poljoprivrednim zemljištem upravljati  Ministarstvo poljoprivrede. Riječ je o površinama, objašnjeno je na Vladi koje ne spadaju u portfelj Agencije za upravljanje državnom imovinom.

Otkriveno ja na koncu kako Država, odnosno Vlada upravlja s 15 velikih strateških trgovačkih društava dok ima preko pedeset društava gdje država suvlasnik u omjeru od 25 posto do  49,9 posto.

"Broj trgovačkih društava gdje država ima manje od 25 posto trenutno je 346", rekao je Čobanković.

Ratni zločini

Vlada je danas također prihvatila Izvješće o provedbi Strategije za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih u razdoblju od 1991. do 1995. godine. I ta odluka se dovodi u vezu Poglavlja 23. posebice jer je ratne zločine spominjao i Barroso u svojim govorima nakon sastanka s premijerkom Kosor ali i u govoru u Saboru pred zastupnicima.

Kako je objašnjeno na Vladi Hrvatska kontinuirano poboljšava svoje aktivnosti vezano za procesuiranje predmeta ratnih zločina, kako onih u kojima su počinitelji poznati, tako i u onima u kojima se za počiniteljima još traga.

"Uspostava specijaliziranih odsjeka u županijskim državnim odvjetništvima, osnivanje odjela za ratne zločine na specijaliziranim sudovima čija nadležnost postaje obvezna, formiranje specijalnih policijskih timova dodatno će podignuti kvalitetu postupanja i procesuiranja u takvim predmetima", navodi se u priopćenju Vlade nakon sjednice.

Osijeku odobrenje za 35 milijuna težak kredit

Za zatvorenog dijela sjednice Vlade gradu Osijeku dana je suglasnost za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. u Zagrebu u iznosu od 35 milijuna kuna, s valutnom klauzulom u eurima, na rok otplate od 15 godina, uključujući 2 godine počeka, uz promjenjivu kamatnu stopu u iznosu tromjesečnog EURIBOR-a plus 2,80 posto godišnje uz naknadu za odobravanje i korištenje kredita od 15. tisuća kuna prilikom zaključenja ugovora o kreditu, za financiranje kapitalnih projekata. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara