Šveb podnio neopozivu ostavku zbog blamaže s rukometnim prvenstvom

Šveb podnio neopozivu ostavku zbog blamaže s rukometnim prvenstvom

KAKO je Index prvi najavio, Robert Šveb prvo je ime na popisu odgovornih, a koji je odletio zbog blamaže na HRT-u. Šveb je priopćenjem za medije izvijestio kako je podnio neopozivu ostavku zbog toga što je HTV izgubio pravo prijenosa Svjetskog rukometnog prvenstva.

Šveb u priopćenju piše kako je ostavku na mjesto ravnatelja HTV-a dao "zbog neslaganja oko načelnog stava koji HTV treba zauzeti u natječajima za prava prijenosa i proizvodnje signala za velika sportska natjecanja kao što je SP u rukometu 2009.".

Navodi i kako je RTL za prava prijenosa ponudio višestruki iznos. Navodno se, kako smo doznali, radi o pet puta većem iznosu.

"HTV je vlasniku prava, njemačkoj agenciji Sportfive, ponudila 60 posto veći iznos za prava od onoga koji smo platili za isti sportski događaj održan u Njemačkoj 2007. godine. Ovo značajno povećanje odlučili smo ponuditi upravo iz razloga velike zainteresiranosti javnosti, promocije hrvatskog sporta i sa ciljem da upravo HTV poprati ovaj najveći sportski događaj dosada održan u Hrvatskoj", kaže Šveb.

Podsjeća kako je upravo odgovornost ravnatelja da vodi brigu o racionalnom i efikasnom trošenju sredstava. Zbog toga, kaže on, nije za nepromišljeno razbacivanje novaca na sportska prava čija cijena danas raste do "neslućenih visina".

"Međutim, smatram da ukoliko pojedini sportski događaj ima obilježja nacionalnog interesa ili iz nekog drugog razloga svoje mjesto mora naći upravo na ekranima javne televizije, tada se prava za HTV trebaju pokušati osigurati na drugi način, a ne u financijskom nadmetanju na komercijalnim televizijama", stoji u priopćenju.

"Isto tako, HTV se nije javio na paralelni natječaj za produkciju TV signala sa SP2009 u rukometu zbog toga što je potrebno osigurati viši standard od onoga koji HTV u ovom trenutku može dati. Shodno tome, smatrao sam da se ne možemo upustiti u avanturu investiranja stotinu milijuna kuna od naših platiša HTV pristojbe samo zato da bismo zadovoljili zadanu razinu standarda, a tu investiciju ne bismo mogli opravdati kasnijim korištenjem", dodaje se.

"Toliko ulaganja bez povrata smatram visokorizičnim trošenjem javnog novca, osobito obzirom na tešku financijsku situaciju HRT-a. S druge strane cijenu unajmljivanja takve opreme od nezavisnih produkcijskih kuća iz Europe nije bilo moguće izračunati u roku zadanom u natječajnoj dokumentaciji i uslijed tamo (ne)definiranih detalja", stoji u priopćenju.

"U oba slučaja donio sam odluke na temelju najbolje procjene, a na isti način postupio bih ponovno. Nažalost, u tom svom stavu nemam podršku vodstva HRT-a", navodi Šveb.

HRT-ovci bez komentara

HRT-ovci su navodno već jučer odlučili da će ravnatelj HTV-a Robert Šveb biti smijenjen. Glasnogovornik HRT-a Janoš Roemer uzrujano nam je jutros kazao kako na to nema komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Sutlić je jučer za medije ostao bez komentara na cijeli slučaj. Šveb je navodno krivicu priznao, a ista je u potpunosti i svaljena na njegova leđa, budući da, kako se neslužbeno doznaje, ostale HRT-ovce o svojoj odluci da HRT ne može odgovoriti tehničkim zahtjevima postavljenima od agencije Sportfive, nije ni obavijestio.

U vrijeme gubitka prava prijenosa Svjetskog rukometnog prvenstva koje je otišlo u ruke RTL-u, Vanja Sutlić je, kako smo doznali, bio na jedrenju na Hvaru.

Prema posljednjim informacijama Šveb je samoinicijativno odlučio da se HTV ne može nositi s tehničkim zahtjevima koje je postavila agencija Sportfive. Naime, jedan od standarda za prijenos događaja kao što je Svjetsko rukometno prvenstvo danas je u Europi i HD tehnologija, za koju je Šveb kao inženjer navodno zaključio da ju HTV nema čime platiti.

U Rukometnom savezu stalno napominju da nemaju ništa protiv RTL-a kao takvog, nego da samo smatraju da je to presložen i prevelik posao za njihovu televiziju. Rukometaši nemaju ništa protiv da pravo na signal ostane RTL-u, ali žele se osigurati da se taj projekt tehnički izvede onako kako to dolikuje tom događaju, pa bi oni navodno bili najsretniji da u ovoj situaciji dođe barem do suradnje RTL s HRT-om ako već prava prijenosa ne mogu pripasti javnoj televiziji.

RTL-ovci: Ne namjeravamo surađivati s HRT-om niti ispravljati njihove propuste!

Inače, ranije se pričalo kako je otkupljivanje prava prijenosa od RTL-a jedino rješenje za saniranje štete na Prisavlju. Međutim, na RTL-u kažu kako im takvo nešto ne pada na pamet.

"Mi smo prava prijenosa na Svjetsko rukometno prvenstvo kupili isključivo zato da bi gledatelji rukometa prijenos gledali na našoj televiziji. Mi ne želimo ispravljati nečije propuste, Prava smo kupili na natječaju na kojeg su se mogle javiti i ostale televizije, mi smo pobijedili, HRT je izgubio, a onaj tko ne zna gubiti nije mu ni mjesto u ovom poslu", kaže glavni urednik Informativnog programa RTL-a Ivan Lovreček.

Lovreček kaže i kako na RTL-u niti planiraju niti razmišljaju o bilo kakvim razgovorima ni suradnjama na spomenutom projektu. Napominje kako je natječaj bio transparentan te kako RTL u njemu nije imao nikakvih prednosti.

Dodaje kako su produkcijski uvjeti za prijenos izuzetno visoki i suvremeni. "To uključuje i visoku tehnologiju, je li to HD ili neka druga, to su detalji koje sada ne mogu komentirati. Ja znam da smo mi sposobni produkcijski to izvesti, a je li netko drugi bio spreman na to, u to ne želim ulaziti", zaključuje Lovreček.

B.S.
Foto: Poslovni.Hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara