Svečano euharistijsko slavlje na delti (kraća)

Na početku misnoga slavlja, koje predvodi Sveti Otac na riječkoj Delti, na kojem se okupilo više od 100.000 ljudi Papu je pozdravio u ime domaćina riječke nadbiskupije, vjernika, svećenika, državnih, gradskih i županijskih vlasti riječki nadbiskup Ivan Devčić.

"Molimo Vas Sveti Oče, ohrabrite naše obitelji, koje prolaze kroz mnoga iskušenja gospodarske, moralne i kulturne naravi, kako bi u trećemu tisućljeću, potpomognute sustavnom brigom cijeloga društva, bile uspješne pronositeljice života i vjere u Isusa Krista kao jedinoga Spasitelja čovjeka", rekao je biskup Devčić.

Podsjetio je pritom na trajnu brigu Svetoga Oca za obitelj, koja je ujedno i središnja tema ovogodišnjeg njegova pohoda Hrvatskoj.

"Sveti Oče, nalazite se u gradu koji su vjekovima zajedno s Hrvatima izgrađivali i uljepšavali pripadnici drugih naroda, napose Talijana i Mađara. Baštinimo bogatu prošlost u kojoj su razdoblja istinskog suživota neusporedivo dublja i duža od onih koja su obilježili nesporazumi i neprijateljstva, napomenuo je Devčić.

Pritom je nadbiskup iskazao radost zbog stvaranja nove zajednice europskih naroda u kojoj će doći do izražaja njihove posebnosti, ali i ono što ih spaja i međusobno povezuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovdje se nalazimo u neposrednoj blizini upravo proširene Europske unije u kojoj i hrvatski narod vidi svoju budućnost. Dok Vam zahvaljujemo za Vaša nastojanja da nova Europa ne zaboravi svoje duboke kršćanske korijene, ujedno Vas molimo da nam i dalje pružate svoju pomoć na našem putu u novo europsko zajedništvo", rekao je Devčić.

Na misnom slavlju među ostalima nazoči i hrvatski premijer Ivica Račan.

Tribina s oltarom na kojoj je održava misa smještena je prema kopnu. Cijela konstrukcija je aluminijska, cijelo naličje presvučeno je slojem lagane plastike koja dopušta da se svjetlost filtrira s visine, čineći poseban efekt. Ispod kromiranog profila navedena su dvije dominantne boje, bijelu i azurno plavu, koje su ujedno i boje grada Rijeke.

Nalazi se tu i oker žuta kao simbol Crkve sv. Oca. Cvjetni aranžman tribine bit će ponajviše u narančastom i crvenom kao simbol plamenih jezičaka Duha Svetoga.

Na dnu tribine smještena su dva panoa, na jednom se nalazi Papin simbol u reljefu, a na drugom službeni logo ovog posjeta Pape. Oltar i ambon dopremljeni su iz katedrale sv. Vida, dok veliko raspelo dolazi iz kapele nadbiskupske rezidencije, autora Biagia Devčića, učenika velikog Ivana Meštrovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara