Svečano proslavljena 400. obljetnica prve hrvatske graamtike

U svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta večeras je proslavljena 400. obljetnica prve hrvatske gramatike Bartola Kašića. L

Proslava te obljetnice, koju je priredila Družba "Braće hrvatskog zmaja", Zmajskog stola u Zadru, pod pokroviteljstvom Zadarske županije, jedan je od događaja u obilježavanju ovogodišnjih Dana Zadarske županije.

Na večerašnjoj svečanosti okupili gradski, županijski i nadbiskupijski čelnici te brojni znanstvenici i kulturni djelatnici, a nastupio je i katedralni zbor sv. Stošije u Zadru.

Pročelnik Zmajskog stola Družbe "Braće hrvatskog zmaja" dr. Stjepo Obad rekao je da je ovo velika godina u hrvatskom jezikoslovlju. Prije četiri stoljeća hrvatski je narod dobio prvu geramatiku iako je bio podijeljen u trima državnim zajednicama - mletačkoj, turskoj i austrijskoj, istaknuo je dr. Obad. Dok je oružje dominiralo, na hrvatskom jugu u 16. stoljeću djelovalo je nekoliko velikih imena, a među njima Pažanin isusovac Bartol Kašić, koji je napisao prvu hrvatsku gramatiku, podsjetio je dr. Obad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na svečansoti su, među inima, govorili zadarski župan Ivo Grbić, rektor Sveučilišta u Zadru dr. Damir Magaš i ravnateljica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu dr. Dunja Brozović-Rončević.

Zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa govorio je o vezama Crkve i kulture.

Proslava 400. obljetnice prve hrvatske gramatike Bartola Kašića nastavlja se sutra u Pagu u crkvi sv. Jurja.

(Hina) xima yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara