Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada Osijeka

SVEČANOM sjednicom Gradskoga vijeća u Osijeku je danas obilježen 2. prosinca, Dan grada, određen u znak sjećanja na 2. prosinca 1786. godine, kada je donesena odluka o spajanju, dotad odvojenih, gradskih područja Tvrđe, Gornjeg i Donjeg grada u jedinstvenu gradsku cjelinu.

Pozdravljajući nazočne, gradonačelnik Zlatko Kramarić rekao je da sadašnja gradska koalicija (LS, SDP, HSLS) ne smije ´potrošiti mandat na učenje i uigravanje, a na štetu građana´. Dodao je da LS-ovi politički partneri ´moraju naučiti pružati ruku´, ocijenivši kako mnogi još nisu svjesni razlika između ´socijalizma i autoritarnog socijalizma´.

On je ocijenio da se najave središnje državne vlasti o decentralizaciji ´ne osjećaju na lokalnoj razini´ te da se ni sadašnja vlast ne odriče lako prava da odlučuje o raspodjeli novačnih sredstava´ i da to ´vrlo često čini krajnje proizvoljno´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´To može prouzročiti nepotrebne političko-socijalne nesporazume, koji mogu destabilizirati ovo, ionako trusno područje´, rekao je Kramarić dodavši kako ´Hrvatska ima smisla samo ako se svi dijelovi ravnomjerno razvijaju´ i da ´sadašnja vlast mora znati stimulirati razvojne procese´.

Zaslužnim ustanovama i pojedincima uručena su javna gradska priznanja, a autoru animiranih filmova Borivoju Dovnikoviću dodijeljena je Zlatna plaketa ´Grb grada Osijeka za životno djelo´.

Vijećnici HSP-a nisu sudjelovali na današnjoj sjednici jer, kako su nedavno objasnili, smatraju da Dovniković, koga je za priznanje predložilo Srpsko kulturno društvo ´Prosvjeta´, osim mjesta rođenja, nema druge veze s Osijekom te da u obrazloženju odluke nije bilo dovoljno argumenata koji bi opravdali dodjelu toga priznanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara