Švedska: Novi materijal za liječenje kostiju i zubne plombe

MALA švedska tvrtka za medicinska istraživanja razvila je alternativan način za ispunjavanje šupljina u zubima i mogućnost liječenja osteoporoze i raka kosti.

Istraživanjima provedenima u švedskoj tvrtki Doxa AB otkriven je novi materijal za zubne plombe i liječenje osteoporoze koji bi se bolje prilagodio tijelu i postajao njegov sastavni dio.

Riječ je o bioaktivnoj keramici na bazi aluminat hidrata, čija građa nalikuje građi zuba.

Ispitivanja su pokazala da novi materijal u dodiru s fosforom koji se nalazi u tijelu, tvori apatit, a to je tvar koja čini 97 posto sastava zuba i kostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budući da su uobičajene amalgamske zubne plombe nepraktične zbog mogućnosti širenja i lomljenja zuba, a plastične zbog smanjivanja i ostavljanja praznina u kojima se stvara karijes, novi materijal pruža veliki potencijal za primjenu u zubarstvu.

´To je doista rođak zuba. Ima sličan kemijski sastav i ulogu, provodi toplinu i hladnoću, a i po elastičnosti je sličan zubu. A riječ je o prirodnome materijalu koji tijelo jako dobro prihvaća´, tvrdi Leif Hermansson, utemeljitelj tvrtke Doxa AB i profesor prirodnih znanosti na Sveučilištu Uppsala.

Ako isti rezultati budu potvrđeni kliničkim ispitivanjima, osim za popravak zuba, taj bi se materijal, zbog lakog oblikovanja, mogao rabiti za popravljanje kostiju oštećenih osteoporozom ili rakom te za izradu ortopedskih implantata za koljena i kukove.

Tvrtka se nada da će ulagači i velike tvrtke prepoznati njezin potencijal, zbog mogućnosti širenja na tržište zubnih plombi, vrijedno 600 milijuna dolara godišnje, i na tržište ortopedskih umetaka, čija se vrijednost procjenjuje na 4,2 milijarde godišnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara