Švedska protiv nove europske kampanje protiv pušenja

ŠVEDSKA ministrica zdravstva Morgan Johansson odbacila je novu europsku kampanju protiv pušenja koja vlade poziva da na kutijama cigareta objave šokantne fotografije o štetnosti pušenja po zdravlje u nadi da će se ljudi prestrašiti i prestati pušiti.

"Skeptična sam prema korištenju fotografija na kutijama cigareta i sasvim sam zadovoljna pismenim upozorenjima koja sada postoje", rekla je Johansson, a u ponedjeljak prenosi švedski list Svenska Dagbladet.

Europski povjerenik za zdravlje David Byrne predstavio je prošli tjedan novu europsku kampanju protiv pušenja koja uključuje 42 fotografije koje upozoravaju na štetne posljedice pušenja po ljudsko zdravlje.

Slična kampanja provodi se u Kanadi od 2000. te u Brazilu i zabilježila je određene uspjehe.

Na kutijama cigareta trebale bi se tako naći fotografije bolesnih pluća pušača, pokvarenih zubi, ljudskog leša, fetusa s maskom za kisik te tumora grla. Nešto blaža fotografija osušene jabuke upozorava pak na prerano starenje kože kao posljedice pušenja, dok svinuta cigareta upozorava na impotenciju.

Byrne ističe kako se ljude time želi šokirati. "Pravo lice pušenja je bolest, smrt i strava - ne glamur i profinjenost koje duhanska industrija pokušava prodati", rekao je.

Prema podacima Europske komisije, pušenje u Europskoj uniji godišnje ubija 650.000 ljudi. Bolesti povezane s pušenjem godišnje uzrokuju štetu od 100 milijardi eura, prenosi Deutsche Welle.

Nova inicijativa posljednja je u nizu mjera koje je Europska unija poduzela posljednjih godina u borbi protiv pušenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od 2002. EU pokušava doprijeti do mladih pušača kampanjom "Slobodno reci NE", koja uključuje moderne video spotove i novinske oglase s poznatim glazbenicima i sportašima.

Europskom direktivom o duhanskim proizvodima od 30. rujna 2003. uvedena je pak obveza za zemlje članice da na kutijama cigareta tiskaju velika crno-bijela upozorenja poput "Pušenje ubija" i "Pušenje uzrokuje impotenciju".

Većina članica EU-a uvela je neki oblik mjera protiv pušenja. Oglašavanje duhanskih proizvoda ograničeno je u većini zemalja članica, a u nekima je i u potpunosti zabranjeno.

Irska je u ožujku postala prva zemlja u EU koja je zabranila pušenje u restoranima, barovima i pubovima. Norveška i Malta uvele su slične zabrane, a u tom smjeru kreće se i Švedska.

Zanimanje za novu inicijativu već su iskazale Irska i Belgija gdje bi se fotografije na kutijama cigareta mogle pojaviti već iduće godine. Inicijativu će razmotriti i Njemačka.

Preporuka Europske komisije nije, naime, obvezujuća i zemlje članice mogu same odlučiti hoće li je provesti ili ne.

Kritičari kampanje upozoravaju da se njome nepravedno izdvajaju samo pušači te da je uvredljiva. "Pušači su vrlo dobro svjesni zdravstvenih rizika pušenja. Ne treba im time trljati nos", smatra Simon Clark, direktor lobističke organizacije britanskih pušača Forest. "Dovoljno je samo jednostavno pismeno upozorenje", smatra on i ističe da bi, ako se već napada duhan, slična pismena i grafička upozorenja o štetnosti trebalo staviti i na druge proizvode kao što su masna hrana, mliječni proizvodi i alkohol.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara