Švedski parlament ratificirao SSP

ŠVEDSKO ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je hrvatsko veleposlanstvo u Stockholmu da je Švedska ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Republike Hrvatske s Europskom Unijom, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva vanjskih poslova.

Nakon što je švedski parlament privatio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i EU, švedska je vlada odlučila uputiti ratifikacijske instrumente depozitaru - Vijeću EU-a u Bruxellesu. Tim činom notifikacije, SSP je ratificiran i u Švedskoj.

SSP je već ranije ratificiran u parlamentima Njemačke, Danske, Irske, Austrije, Španjolske, Nizozemske i Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od zemalja čiji su parlamenti dosad ratificirala SSP, jedino u Nizozemskoj taj proces nije dovršen. Nizozemska je vlada nakon što su oba doma nizozemskog parlamenta još prošle godine ratificirala SSP, odlučila ne predati ratifikacijske dokumente Vijeću EU-a dok se ne riješi slučaj Bobetko.

Do kraja prve polovice ove godine ratifikaciju su najavile Grčka, Belgija i Italija, pa bi do ljeta SSP mogao biti ratificiran u 11 od 15 zemalja članica.

Hrvatska je SSP potpisala u listopadu 2001. godine, a stupit će na snagu kada bude ratificiran u parlamentima svih zemalja članica EU- a, te u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu što je već učinjeno.

Hrvatska i EU potpisale su istodobno osim SSP i Privremeni sporazum, kojim su pokrivena trgovinska pitanja iz SSP-a, a koji se počeo primjenjivati s danom potpisivanja. Privremeni sporazum je omogućio da se SSP u svom najvažnijem dijelu počne odmah provoditi i da se na taj način premosti razdoblje od potpisivanja do stupanja na snagu SSP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara